Още рецепти » 19 юли

 19 юли

ЗАКУСКА

Мандражийски тутманик

Прoдукти: 2 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко, 5-6 с.л. настъргано сирене, 2-3 с.л. настърган кашкавал, 1 пакетче краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 2 яйца, 2 с.л. галета, сол.

Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме на пяна. Смесваме го с разбитите яйца. При непрекъснато бъркане прибавяме киселото мляко, натрошеното сирене, 1-2 щипки сол, содата и брашното. Бъркаме, докато получим гладко тесто. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с галетата тавичка. Печем тутманика в силно загрята фурна. Непосредствено преди да извадим от фурната, поръсваме с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Таратор

Прoдукти: 500 г краставици, 1 кофичка кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, 3-4 ореха, 1 ч.л. оцет, 1 с.л. олио, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Сипваме млякото разбито с малко вода. Прибавяме счуканите орехи и счукания чесън, размит в оцета. Сипваме олиото, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан копър.

Домати, пълнени с кайма

Прoдукти: 1 кг здрави средно големи домати, 500 г телешка кайма, 2-3 глави лук, 4-5 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изрязваме в горния край на всеки домат капаче и запазваме капачетата. Издълбаваме вътрешността на доматите и я нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно лука и магданоза. Смесваме ги с вътрешноста от доматите и запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ориза, каймата, червения и черния пипер и посоляваме. Омесваме добре сместа и с нея пълним доматите. След това ги захлупваме с капачетата и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме с малко гореща вода и печем в умерена фурна.

Шоколадово руло “Триадис”

Прoдукти: 8 яйца, 12 с.л. захар, 5 равни с.л. брашно, 3 с.л. какао, 1 пакетче стафиди, половин пакетче лешници.

Нaчин на приготвяне: Заливаме 8 с.л. захар с 1 к.ч. вода и варим до гъста каша. Добавяме какаото. Снемаме от огъня. Постепенно добавяме жълтъците, захарта (останалите 4 лъжици), брашното, стафидите и нарязаните на малки парченца лешници. Накрая прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци. Изсипваме в намазана тавичка и печем на умерена фурна 25 минути. Когато поизстине, обръщаме върху кърпа, намазваме с течен шоколад или сметана и навиваме на руло. Поръсваме с начукани ядки, настърган шоколад или кокосови стърготини.

ВЕЧЕРЯ

Канелони сицилиана

Прoдукти: 1 кутия канелони, 1 патладжан, 3 тъмнозелени тиквички, 1 жълта чушка, 1 червена чушка, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 200 г пушено сирене, 1-2 с.л. настърган пармезан за плънката , 1-2 с.л. зехтин, босилек, черен пипер, сол, настърган пармезан за поръсване .

Нaчин на приготвяне: Попарваме за кратко време в подсолена вода, изплакваме и ги отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в сгорещения зехтин. Щом поомекнат, прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на малки парченца, и също ги запържваме. Прибавяме 1-2 с.л. ситно нарязан босилек, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Захлупваме и задушаваме десетина минути на слаб огън. После махаме капака и готвим още 5 мин на силен огън. Отстраняваме от огъня, изчакваме зеленчуците да поизстинат и разбъркваме със ситно нарязаното пушено сирене и настъргания пармезан. Пълним канелоните с тази смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Поръсваме с малко пармезан и печем 15 мин във фурна, загрята до 180°С. Украсяваме готовото ястие с листенца пресен босилек.

Жълт крем с плодове

Прoдукти: 4 жълтъка, 1 ванилия, 2 с.л. брашно, 300 мл прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 500 малини /къпини, касис/.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме един след друг жълтъците заедно с ванилията. Отделно размиваме брашното с такова количество студено мляко, че да получим рядка каша. В друг съд кипваме останалото мляко заедно със захарта. Постепенно прибавяме брашнената каша, като непрекъснато бъркаме, докато кремът се сгъсти. Отстраняваме от огъня, прибавяме разбитите жълтъци и отново разбъркваме. Измиваме плодовете, разпределяме ги в стъклени чаши и ги заливаме с готовия крем. Слагаме десерта за 2 часа в хладилник и след това го поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отгледайте си перуанска ябълка

Никандрата е родом от Перу и Боливия, където е известна като декоративно и техническо растение. Наричат я още перуанска ябълка. Тя е едногодишно растение с твърди оребрени стъбла, високи 25-100 см, оц...

ДА РАЗГЛЕДАМЕ ПАРИЖ ЗА 5 ДНИ

Най-добрият начин да опознаете Париж е да го обходите пеша. Ето защо ви предлагаме 5 пешеходни маршрута, които минават през най-важните забележителности на този приказен град. Екипирайте се с подходящ...

Познавате ли правилата на присаждането

Присаждането е основният начин за размножаване на дървесните, а и на някои храстовидни овощни видове. Чрез него се запазват качествата на сортовете в продължение на десетки, а и на много повече години...

Вгледайте се в... очите си

Често казват, че те са огледалото на душата. Може би, но всъщност сигурно е само едно - очите ни издават умората, стреса, злоупотребата с някои изкушения, липсата на достатъчно сън. По състоянието на ...

Начало