Още рецепти » 04 юни

 04 юни

ЗАКУСКА

Пържени филийки с кашкавал

Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 яйца, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 1/2к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки. Разбиваме яйцата с млякото, прибавяме брашното, настъргания кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Овалваме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.

ОБЯД

Супа от кайма и спанак

Прoдукти: 150 г кайма, 500 г спанак, 2 ч.л. сол, 1 ч.л. олио, 2 щипки смлян джинджифил, 1-2 зърна анасон.

Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджера 2 л вода. Замесваме каймата с джинджифила, малко сол и счуканите анасонови зърна. Сипваме и мъничко вода. Оформяме 15-20 по-едри топчета. Нарязваме спанака на едро, след което го бланшираме, като го потапяме няколко пъти последователно в топла и студена вода. Когато водата заври, пущаме едно по едно топчетата и ги оставяме да се варят на силен огън 20 мин. Пет минути преди да я отстраним от огъня, добавяме спанака, останалата сол и олиото. Готовата супа пресипваме в дълбока купа и сервираме гореща.

Яхния с пресни картофи

Прoдукти: 1 кг агнешко месо, 3-4 стръка зелен лук, 1 кг малки пресни картофчета, 1 с.л. брашно, 3/4 ч.ч. олио, 1 с.л. вегета, 1 ч.л. червен пипер, по 2 с.л. ситно нарязани копър и магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме в мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме последователно почистения и нарязан на ситно лук, брашното и вегетата. Посоляваме и поръсваме с червения пипер. Наливаме 2 ч.ч. гореща вода и слагаме месото. Когато то поомекне, прибавяме почистените цели картофчета. Малко преди да свалим ястието от огъня, поръсваме с магданоза и копъра.

Ароматичен кекс

Прoдукти: 2 яйца, 2 жълтъка, 1 ч.ч. захар, половин пакетче маргарин, 150 мл кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 2 с.л. кокосово брашно, 1 к.ч. нарязани орехови ядки, 1 к.ч. портокалови кори от сладко, 1 к.ч. стафиди, пудра захар и 1 ванилия за поръсване, орехови ядки за повърхността на кекса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер на гъста пяна жълтъците, яйцата и захарта. Прибавяме постепенно разтопения маргарин, млякото /като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица/, пресятото с бакпулвера брашно, кокосовото брашно, орехите, стафидите и портокаловите корички, които сме отцедили и сме оваляли в малко брашно. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Набождаме по повърхността орехови ядки и печем в умерена фурна. Щом извадим кекса от фурната, поръсваме го обилно с пудра захар, размесена с ванилията.

ВЕЧЕРЯ

Парени яйца

Прoдукти: 8 яйца, 1 с.л. оцет, 100 г натрошено сирене, 100 г краве масло, 1-2 ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В тиган с широко дъно кипваме 2 ч.ч. вода, прибавяме оцета и чукваме от ниско едно след друго яйцата, като внимаваме да останат цели. Когато се забулят ги прехвърляме в затоплени чинии /по две във всяка чиния/, в които предварително сме разсипали натрошеното сирене. Запържваме маслото, поръсваме го с червения пипер и заливаме с него яйцата. Накрая посоляваме и поднасяме.

Кисел от череши

Прoдукти: 1 кг череши, 4 с.л. нишесте /или брашно/, захар на вкус, ванилия /или канела/ за ароматизиране.

Нaчин на приготвяне: Измиваме черешите и ги почистваме от костилките. Сваряваме ги в 1,5 л вода и докато са още топли, ги претриваме през цедка. Размиваме в малко вода нишестето /или брашното/ и го прибавяме към черешовия сок. Подслаждаме сместа със захар на вкус и слагаме да ври, докато се посгъсти. Ароматизираме готовия кисел с канела или ванилия и още топъл го разсипваме в широки стъклени чашки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Опасни ли са себорейните брадавици?

Себорейните брадавици са доброкачествени новообразувания на кожата. Появяват се след 40-та година като единични, малки, ограничени плаки с неравна повърхност. При някои фамилии тези брадавици се унасл...

Какво представлява аритмията?

Всяко нарушение на сърдечния ритъм се нарича аритмия. Има различни видове аритмии, но не винаги са свързани с увредено сърце. При една голяма група аритмии причината не е в сърцето – това са извънсърд...

Как да подредим новата си кухня?

Да се работи приятно в кухнята означава да се работи удобно – когато всичко е „под ръка”. Съществуват четири основни вида планиране на кухненското пространство: U-образно, L-образно, двуредово и еднор...

Самомасажът - 9 основни движения

Блясък, свежест, отпочинало изражение, no-малко бръчки - коя жена не мечтае за всичко това! Освен с помощта на правилно подбрана козметика красотата се постига и по други начини - чрез самомасаж напри...

Начало