ЗАКУСКА
Топли сандвичи с пилешко месо
Прoдукти: 10 филийки хляб, 200 г сварено или пушено пиле, 100 г кашкавал, 2 с.л. майонеза, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Намазваме филийките с маслото и разстиламе отгоре смес от наситненото пилешко месо, настъргания кашкавал и майонезата. Запичаме в силна фурна и поднасяме веднага.
ОБЯД
Гъбена супа с ориз
Прoдукти: 2 с.л.ориз, 100 г гъби, 1 главичка лук, 1 с.л. заквасена сметана, 1 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото и задушаваме в него ориза. Щом стане прозрачен, прибавяме нарязаните лук и гъби. Поръсваме брашното, наливаме водата и посоляваме. Варим супата 20-30 мин на слаб огън. Отстраняваме от огъня, изчакваме да поизстине и застройваме с разбитата сметана.
Пикантни домати с яйца
Прoдукти: 2 сладки чушки, 2 с.л. зехтин, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 8 домата, 6 яйца, 2 зелени люти чушки, 1 с.л. доматено пюре, пресен босилек, червен и черен пипер, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Загряваме зехтина в тиган и запържваме до златисто нарязаните на ситно лук и чесън. Почистваме сладките и лютите чушки от семената и нарязваме на кубчета. Прибавяме ги в тигана, заедно с подправките и нарязаните на кубчета домати. Оставяме да врат под капак 15 минути. Когато зеленчуците са готови, слагаме предварително разбитите яйца и доматеното пюре. Оставяме на котлона още 5 минути.
Грис фламери
Прoдукти: 1 л сварено и прецедено прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 4 с.л. грис, 1 щипка сол, 1 ч.ч. сметана, 1 с.л. пудра захар, 2 с.л. плодове от сладко, 2 с.л. ром /или коняк/.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сладкото от сиропа, нарязваме ги на ситно и ги заливаме с рома /коняка/. Приготвяме от кристалната захар светъл карамел. Кипваме млякото с 1 щипка сол и го изсипваме върху карамелизираната захар. Прибавяме гриса и варим до сгъстяване. Разпределяме на порции и охлаждаме. Гарнираме с разбитата с пудрата захар сметана и плодовете от сладкото. По желание при поднасянето можем да поръсим с рома, с който сме полели плодовете.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавал на тиган
Прoдукти: 400 г кашкавал, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на 4 филийки, които потапяме в студена вода и след това овалваме в брашното. Изпържваме ги на умерен огън в сгорещеното масло.
Ягодов крем с кисело мляко
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 250 г ягоди, 1 ч.ч. захар, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото със захарта. Прибавяме ванилиите. Изчистваме и измиваме ягодите. Разпределяме ги в чаши за сладолед и ги заливаме с киселото мляко. Оставяме крема да престои 1-2 часа в хладилник, след което поднасяме.
По принцип стресът може да се представи като процес на адаптация на организма към някои екстремални условия на живот (нервно напрежение, студ, горещина и т. н.). Във всеки случай възникват определени ...
Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натр...
В декора на интериора завесите имат огромно значение: те могат да задават стила на цялото помещение. Текстилът също придава особена енергия на помещението. Психолозите са забелязали, че периодичната...
Още с появата си през 1956 г. противозачатъчните хапчета предизвикват истинска революция в областта на предпазването от нежелана бременност. Те обаче разгарят ожесточена полемика в медицинските среди ...