ЗАКУСКА
Пържени филийки с кашкавал
Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 яйца, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 1/2к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки. Разбиваме яйцата с млякото, прибавяме брашното, настъргания кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Овалваме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.
ОБЯД
Пъстра супа от прясно зеле
Прoдукти: 1 парче зеле /около 300 г/, 2-3 малки моркова, 2-3 картофа, 50 г пушена сланина, 2 яйца, 3 с.л. оцет, ким, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме зелето, нарязваме го на ивички и го варим в 6-7 ч.ч. подсолена вода заедно с морковите, които сме настъргали на едро ренде. Когато зелето поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета картофи. Отделно нарязваме на дребни кубчета пушената сланина и я запържваме, докато добие златист цвят. След това я прибавяме към супата. Застройваме готовата супа с оцета и разбитите яйца и /по желание/ поръсваме малко ким.
Задушено пиле
Прoдукти: 1 пиле, 100 г краве масло, 2 глави лук, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и запържваме цялото пиле от всички страни, докато порозовее. Изваждаме пилето и в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Прибавяме брашното, размито в малко вода и задушаваме няколко минути. Връщаме пилето, подправяме с черен пипер и сол на вкус, наливаме топла вода, която да покрие 2/3 от пилето, захлупваме и задушаваме на тих огън, докато месото напълно омекне.
Ронлив сладкиш
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 300 г брашно, 200 г краве масло, 200 г захар, 1 ч.л. канела, 150 г конфитюр от кайсии.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе бутер тестото и изрязваме от него платка с размерите на тавичката, в която ще печем сладкиша. После слагаме платката в тавичката и я надупчваме с вилица, за да не се подува при печенето. Разтопяваме маслото в дълбок съд и на тънка струйка прибавяме към него брашното, което сме размесили със захарта и канелата. Разбъркваме добре и след това с пръсти намачкваме от сместа трохи, които разпределяме върху платката в тавата. Печем сладкиша около 30 мин при температура 200°С. Отделно затопляме конфитюра заедно с 2 с.л. вода и намазваме още топлия сладкиш с получената кашичка. Изчакваме го да изстине и го нарязваме на правоъгълници.
ВЕЧЕРЯ
Панирани кюфтета
Прoдукти: 500 г кайма, 2 глави лук, 2 к. ч. ориз, 1/2 китка магданоз, черен пипер, сол, 2 с. л. брашно, 2 с. л. галета, 2 яйца, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, прибавяме го към каймата, добавяме изчистения и измит ориз, магданоза, черния пипер и солта. Месим продуктите около 10 мин. Оформяме плоски кюфтета, овалваме ги в брашно и ги сваряваме. След като се сварят, ги оставяме да се отцедят. Овалваме ги в галета, потапяме ги в разбитото яйце и ги изпържваме до златисто оцветяване.
Ориз със сухи сини сливи
Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. сухи сини сливи, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и варим до омекване ориза във водата и прясното мляко. Накисваме предварително сухите сливи в гореща вода, докато се отпуснат съвсем. Прибавяме ги към сварения ориз заедно със захарта. Варим още 10 минути на изключен котлон.
Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...
Супа от кестени Прoдукти: 600-700 г кестени, 1 парче целина, 3 с.л. брашно, 60 г краве масло, 70-80 г сметана, 2 жълтъка, 2 ч.ч. пилешки бульон, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме кестените о...
Една от особеностите на повечето овощни видове е, че в началото се правят разходи за отглеждането им, без да се получават плодове. Продължителността на безплодния период е различна за отделните видове...
Наричат тревата коса на земята и едва ли има по-силно и по-вярно определение от това. Нейните владения в природата тръгват от морския бряг и от леговищата на реките и се извисяват до пустия свят на ск...