ЗАКУСКА
Бухти-кравайчета
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар. От това тесто излизат около 50-60 кравайчета.
ОБЯД
Супа с пушена сланина
Прoдукти: 150 г пушена сланина, 2 стръка праз, половин глава целина, 3-4 картофа, 10-15 зърна черен пипер, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на малки кубчета и пържим, докато леко се зачерви. Прибавяме нарязаната на кубчета целина и ситно нарязания праз. Когато целината поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета картофи и също ги изпържваме. Наливаме 6-7 ч.ч. гореща вода, пущаме 10-15 зрънца черен пипер и доваряваме супата. След като я отстраним от огъня, поръсваме със смлян черен пипер.
Пълнени пиперки от туршия
Продукти за 4 порции: 15 чушки от туршия, 2 глави лук, 2 моркова, 1 к.ч. олио, 2-3 домата, 1 к.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. брашно, 2-3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Накисваме чушките за 2-3 часа в студена вода, за да не са много солени, след което ги почистваме от дръжките и семето. Отделяме 12 чушки, които ще пълним, а останалите нарязваме на ситно. В подходящ съд задушаваме ситно нарязания лук и настърганите моркови. Когато зеленчуците омекнат и водата се изпари, наливаме олиото и запържваме сместа. Прибавяме и също позапържваме обелените и настъргани домати, нарязаните чушки и ориза. Когато оризът се запържи, наливаме 1 ч.ч. гореща вода и поръсваме червения пипер. Държим съда на огъня, докато оризът поеме течността и набъбне. След това пълним чушките с тази смес, като не ги препълваме, за да има място оризът да набъбне още. Потапяме отворите на напълнените чушки в брашното и ги нареждаме в тенджера, на дъното на която сме сложили чиния, обърната с отвора надолу. Притискаме чушките със втора чиния, обърната с отвора надолу, и наливаме гореща вода, колкото да ги покрие. Варим на тих огън. Застройваме готовото ястие със смес от разбитите яйца и прясното мляко.
Настъргана тиква на фурна
Прoдукти: 5-6 ч. ч. настъргана тиква, 1 ч. ч. захар, сухо мляко, 2 яйца, 2 с. л. масло, 1 ч. л. канела, 1 ч. л. бакпулвер, 4 с. л. орехови ядки, 20-30 зърна десертно грозде.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме сухото мляко на прах, канелата, бакпулвера, нарязаните орехови ядки, 1 с. л. разтопено масло и настърганата тиква. Разбъркваме добре и изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме измитите и подсушени гроздови зърна. Печем 30-40 минути в умерена фурна. Поднасяме сладкиша студен.
ВЕЧЕРЯ
Испански омлет в гювечета
Продукти за 4 порции: 4 домата, 4 пиперки, 4 глави лук, 4 картофа, 4 с.л. зехтин, 4 с.л. прясно мляко, магданоз, копър, черен пипер, вегета, 4 триъгълничета топено сирене.
Нaчин на приготвяне: Във всяко гювече нарязваме по 1 глава лук, 1 пиперка, 1 домат и 1 картоф (на кубчета). Слагаме по 1 с.л. зехтин, 1 с.л. прясно мляко, от всички подправки и по 1 парче топено сирене. Захлупваме и печем 20-25 минути.
Ванилен крем с извара
Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 яйце, 400 г извара, 40 г нишесте, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме изварата с част от захарта и част от млякото. Смесваме нишестето с жълтъка, ванилията останалите захар и мляко. Варим на огъня до получаване на гъст крем. Изчакваме да изстине, прибавяме към него изварата и внимателно съединяваме с разбития на сняг белтък. По желание украсяваме с плодове или заливаме с плодов сироп.
Лапад с ориз Прoдукти: 3-4 връзки лапад, 1 к.ч. ориз, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме изчистения и измит...
В годишния ритъм на органите през есента настъпва времето за активизиране на бъбреците. Ето защо трябва да им се отдели по-голямо внимание, за да се избегнат бъдещи неприятности. Преди всичко трябва ...
Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...
Прекарваме близо половината от своя живот в труд за насъщния, така че ако мястото, където работим, и отношенията с колегите не са такива, каквито трябва да бъдат, това неминуемо ни се отразява. Много ...