ЗАКУСКА
Закуска с месо и гъби
Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 300 г телешко месо, 300 г бяло пилешко месо, 1 бурканче стерилизирани гъби, 1 кофичка заквасена сметана, 1 жълтък, 50 г краве масло, 50 г брашно, 1-2 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и изрязваме от него кръгове с диаметър 10 см. В средата на всеки кръг маркираме по-малък кръг /с диаметър около 8 см/. Намазваме кръговете с жълтък и ги печем 15 мин при температура 200°С, след което ги оставяме да изстинат. Нарязваме телешкото месо на хапки, посоляваме го, овалваме го в брашното и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме нарязаните гъби и разбъркваме. Отделно сваряваме пилешкото месо в подсолена вода, отцеждаме го и запазваме бульона. Нарязваме половината на хапки и го прибавяме към гъбите и телешкото и продължаваме да пържим. След десетина минути прибавяме половината от сметаната, наливаме малко от пилешкия бульон, поръсваме с черен пипер и задушаваме на огъня, докато телешкото месо омекне. Накъсваме останалото пилешко месо съвсем ситно /или го пасираме/, прибавяме останалата сметана, подправяме на вкус и разбиваме сместа на сос. Внимателно отделяме от изстиналите тестени кръгове очертаните капачета, издълбаваме вътрешността им и ги напълваме с приготвената месно-гъбена смес. Заливаме отгоре със соса и покриваме с изрязаните капачета.
ОБЯД
Таратор
Продукти за 4 порции: 500 г краставици, 1 кофичка кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, 3-4 ореха, 1 ч.л. оцет, 1 с.л. олио, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Сипваме млякото разбито с малко вода. Прибавяме счуканите орехи и счукания чесън, размит в оцета. Сипваме олиото, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан копър.
Арабско кюфте
Прoдукти: 500 г телешка кайма, 3-4 глави лук, 1 китка магданоз, 3-4 домата, 50-60 г краве масло, кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесвате каймата със ситно нарязаните лук и магданоз, смления черен пипер и кимиона. Посолявате и оформяте кюфтетата. Подреждате ги в тава, намазвате ги с маслото и отгоре заливате с настърганите домати. Печете във фурна около 40 минути.
Огретен с ябълки
Прoдукти: 1 кг ябълки, половин бурканче конфитюр от кайсии, половин пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, почистваме ги от семенната им част и ги нарязваме на едри парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и разстиламе в нея половината от ябълките. Покриваме ги с пласт от конфитюр, изсипваме останалите ябълки и отново покриваме с пласт конфитюр. Най-отгоре слагаме парченца масло и печем в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Панирани пилешки гърди
Продукти за 4 порции: 800 г пилешки гърди, 3 яйца, 4 с.л. брашно, 1 к.ч. бира, 1 к.ч. галета, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото, разрязваме го по дължина и го оформяме на флейки или пържоли, които овалваме в галетата и брашно. Отделно правим паста от разбитите яйца и брашното. Разреждаме пастата с бира, за да получим пухкава смес, в която топим флейките и ги изпържваме в сгорещената мазнина. По време на пърженето от време на време да обръщаме флейките, за да се покрият с розова коричка.
Сладолед с праскови и касис
Прoдукти: 800 г зрели праскови, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. сметана, 200 г касис, сок от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Обелваме прасковите, почистваме ги от костилките, смачкваме ги на пюре, прибавяме сметаната, разбъркваме добре и оставяме така приготвената сладоледена смес в хладилника. Затопляме касиса със съвсем малко вода и пресоваме, за да извлечем сока. Прибавяме захарта и сока от лимона и оставяме в хладилника. Приготвяме високи стъклени чаши за сервиране, в които слагаме топки от сладоледа, заливаме със сока от касис и сервираме веднага.
Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...
Уви, невинаги, когато имаме нужда от тях, лекарите могат да се озоват на секундата, затова всеки от нас трябва да се научи да оказва първа помощ на ближния си, докато не е станало непоправимо късно. К...
Кавърма по воденичарски Продукти за 4 порции: 750 г свинско месо, 3 с.л. мазнина, 5 глави лук, 250 г мариновани гъби, 1 ч.л. черен пипер, 1/2 с.л. стрита чубрица, 250 г свински черен дроб,...
Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...