Още рецепти » 26 юли

 26 юли

ЗАКУСКА

Вързана солена баница

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 1/2 ч.ч. топла вода, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, мая, колкото кибритена кутийка, 1 ч.ч. мас, 1 кг брашно; за плънката: 300 г сирене, 2-3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от изброените продукти и го разделяме на 16 топки. Всяка топка разточваме на кора с големината на чиния и ги намазваме с разтопената мас. Слагаме плънка от натрошено сирене, размесено с яйца. Завиваме на руло и всеки от двата края връзваме на възел. Нареждаме в намазнена тава на разстояние, като единият край с възела е отдолу, а другият – отгоре. Оставяме баницата да втасва 1 час. Намазваме я отгоре с разбито яйце и печем в сгорещена фурна.

ОБЯД

Чорба от шилешко месо

Продукти за 5-6 порции: 600 г шилешко /или агнешко/ месо с костите, 1 глава целина, 2 моркова, 4-5 картофа, 1 парче прясно зеле, 3-4 домата, хрян, черен пипер, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, заливаме го с 6-7 ч.ч. студена вода и го слагаме на огъня. Когато водата заври, обираме пяната, посоляваме и прибавяме нарязаните на кубчета моркови и целина. Щом зеленчуците поомекнат, прибавяме нарязаните на кубчета картофи и нарязаното на ивички зеле. Варим 30 мин на умерен огън, след което прибавяме обелените и настъргани домати и доваряваме супата още 5-6 мин. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер и подпрявяме с настърган хрян, който сме смесили с малко оцет.


Ребърца с мед и сусам

Прoдукти: 1 кг свински ребра, 2 ч.ч. бяло вино, 50 мл водка, 1 ч.ч. сусам, 1 ч.ч. мед, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Смесваме виното, водката и солта и в тази марината накисваме ребърцата за 24 часа. Изваждаме ги и ги потапяме в меда. Овалваме ги в сусама и нареждаме в тавичка с малко вода. Запичаме в силна фурна до зачервяване.

Сладоледена торта с целувки

Прoдукти: 24 готови целувки, 250 г замразени ягоди, 500 г готов сметанов сладолед, 250 г смета-на, 45 г пудра захар, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Ягодите изсипваме в чиния и оставяме 3 часа да се размразят при стайна температура. Изстудената сметана разбиваме със захарта и ванилията на гъст крем и слагаме в хладилни-ка. Половината от целувките натрошаваме и нареждаме в кръг в чиния за торта. По ръба на кръга нарежда-ме целите целувки (като венец). Непосредствено преди сервиране в празнината изсипваме сладоледа, като правим равномерен пласт. Покриваме със сметановия крем. Готовата торта украсяваме с ягодите.

ВЕЧЕРЯ

Шницел с гъби и домати

Продукти за 4 порции: 600 г телешко, свинско или овнешко месо от бута, 200 г гъби, 200 г домати, олио, краве масло, чесън, сол, доматен сос.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на 8 шницела, начукваме и посоляваме. Изпържваме в разтопено масло нарязаните на парченца гъби и нарязаните на половинки домати. Посоляваме. Изпържваме шницелите от двете страни в сгорещено олио, подреждаме ги в съд за сервиране, покриваме с домати и гъби и заливаме с доматен сос, в който сме прибавили малко счукан чесън.

Крем “Ванилия”

Прoдукти: 2 чаени чаши прясно мляко, 3 жълтъка и 3 белтъка, 2 равни супени лъжици брашно, 12-15 бучки захар, 2 чаени лъжички захар на пясък, 2 праха ванилия.

Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в една част от студеното мляко и го прибавяме към останалото мляко, в което сме разтопили бучките захар и сме разбили жълтъците. Изсипваме сместа в подходящ съд и непрекъснато бъркаме върху слаб огън, докато се посгъсти. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията, разсипваме на порции и оставяме да изстине. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг и украсяваме изстиналия крем със снежни купчинки.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Срамежливата мимоза

Едно от най-интересните растения, отглеждани при домашни условия, е Mimosa pudica, известна с популярното название "срамежлива мимоза”. Наречена така поради способността си да извършва бързи движ...

Мостове, протези или импланти?

За изкуствените зъби в нашата уста разговаряме с д-р Илияна Йончева – специалист по протеична стоматология. - Д-р Йончева, как се заместват липсващите зъби при възрастни пациенти? - Методите...

Детето ми е в кувьоз – ще ослепее ли?

Проблема коментира д-р Станимира Желязова, ординатор в отделението за недоносени деца в Първа многопрофилна болница за активно лечение-София В случая става дума за ретинопатията, която е характе...

Шоколадови сладкиши

Орехов кекс с шоколадова глазура Прoдукти: 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бакпулвер, 1 1/2ч.ч. брашно, 1 ч.ч. счукани орехови ядки, настърга...

Начало