Още рецепти » 18 януари

 18 януари

ЗАКУСКА

Родопска баница с готови кори

Прoдукти: 1 пакет фини кори, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 4 яйца, 200 г сирене, 1 пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза. Смесваме в голяма купа всички продукти без маслото. В намаслена тавичка нареждаме корите: ред кори, плънка, масло, докато свършат продуктите. Нарязваме баницата слагаме масло и печем около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

ОБЯД

Супа от говежда опашка

Продукти за 4 порции: 1 говежда опашка, 2-3 моркова, 2 глави лук, 1 парче целина, 1 гулия, 1 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. оцет или лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите, лука, гулията и целината на дребно. Нарязваме говеждата опашка на малки парченца. Посоляваме, поръсваме с червения пипер, овалваме ги в брашното и ги пържим в сгорещената мазнина до зачервяване. След това наливаме гореща вода /или телешки бульон/ и варим на умерен огън. Когато супата заври, прибавяме ситно нарязания зеленчук, посоляваме на вкус, подправяме с оцета и варим още 10 мин.

Кошнички с кайма

Прoдукти: 500 г кайма, 4 яйца, 250 г кашкавал, 1 кг картофи, 1 буркан гъби, 10 кисели краставички, 10 маслини, лук, сол, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата като за кюфтета. Сваряваме картофите и ги пасираме на пюре. На дъното на добре намаслени гювечета поръсваме настърган кашкавал. Отгоре разпределяме каймата и притискаме хубаво. Върху каймата последователно слагаме наситнените маслини, нарязаните гъби и краставички, картофеното пюре и нарязания лук. Поръсваме пак с кашкавал, чукваме по 1 яйце и печем в умерена фурна. След изпичане обръщаме гювечетата в чиния.

Златен кекс

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. пудра захар, 1 пакетче краве масло, 5 яйца, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, кората от 1 лимон, 1 ч.л. какао.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре маслото и захарта. Прибавяме един по един жълтъците, като непрекъснато бием. След това прибавяме млякото, брашното, което сме смесили с бакпулвера и ванилията, настърганата лимонова кора, а накрая - разбитите на сняг жълтъци. Бъркаме, докато получим рядко тесто. Разделяме тестото на три равни части и едната от тях размесваме с какаото. В предварително намаслена тавичка разстиламе половината от бялото тесто, върху него разстиламе тестото, размесено с какао, а най-отгоре - останалото бяло тесто. Печем кекса в умерена фурна, докато се зачерви и се разпука отгоре. Изваждаме го от формичката, когато е напълно изстинал и го наръсваме обилно с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Виенски шницел

Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене,

Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.

Ябълкова пирамида

Прoдукти: 2 кг ябълки, 1 ч.ч. пудра захар, настърганата кора от 1 лимон, 7-8 белтъка.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, нарязваме ги на филийки и отстраняваме семената. Нареждаме нарязаните ябълки в тавичка и ги изпичаме. Прибавяме към изпечените ябълки захарта и настърганата лимонова кора и претриваме всичко през цедка. Бъркаме ябълковата смес, докато изстине напълно. После постепенно прибавяме белтъците. Разбиваме тази смес с миксера, докато получим пухкав крем. Нареждаме крема върху голям кръгъл поднос, така че да се оформи пирамида. Поднасяме ябълковата пирамида добре изстудена.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Течните тапети

Напоследък този вид мазилка стана особено актуална. Течните тапети представляват съчетание от натурално целулозно влакно и лепилно свързващо вещество с добавка на оцветители. Имат немалко преимуществ...

Дайте микроелементи на растенията

Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в ня...

Как да променим дома си?

За повечето жени - като изключим маниачките, домакинстването е тежък труд. Но все пак има ли нещо по-приятно от това да се прибере човек в една добре подредена, чиста къща, зад чиито стени грижите и п...

Градинският инвентар

Вече сме на прага на новия пролетно-летен сезон, свързан с усилена работа в градината. Независимо дали живеете в къща с двор или имате вила край града, трябва да направите обстоен преглед на вашите ве...

Начало