ЗАКУСКА
Баница с шунка и гъби
Прoдукти: 1 пакет кори за баница, 200 г гъби, 150 г шунка, 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 200 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите в намаслена тавичка, така че да покрият страничните стени. Разбиваме яйцата и постепенно ги смесваме с млякото и кашкавала. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Нарязваме гъбите и шунката и ги разстиламе върху корите. Заливаме баницата с кашкавалената смес и печем 30 мин в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Чорба от бамя
Продукти за 4 порции: 250 г бамя, 1 глава лук, 1 голям домат, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 2 яйца, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме бамята, измиваме я добре и я заливаме с 1 л студена подсолена вода. Варим на умерен огън. Прибавяме ситно нарязания лук. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати. Отделно в сгорещеното олио запържваме брашното до златисто. Разреждаме с малко бульон от супата и го сипваме при зеленчуците. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10 мин. Изчакваме да поизстине и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Поръсваме супата със ситно нарязан магданоз и копър.
Телешко със зелени домати
Продукти за 5 порции: 750 г телешко месо, 500 г зелени домати.5-6 с.л. олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 2 червени домата, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на приблизително еднакви парчета и пържим в сгорещената мазнина, докато се позачерви. Прибавяме ситно нарязания лук и запържваме. Поръсваме с червения пипер. Прибавяме нарязаните червени домати. Наливаме гореща вода, колкото да облее месото.Варим на умерен огън. След 30 мин прибавяме нарязаните зелени домати. Доваряваме ястието на тих огън. Малко преди да свалим от огъня поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Пай със сливи
Прoдукти: 500 г сливи, 250 г краве масло, 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 1 ч.ч. грис, 250 мл прясно мляко, 1/2 ч.ч. брашно, кората на 1/2 лимон, 1 бакпулвер, 1 ванилия
Нaчин на приготвяне: Измиваме сливите и им изваждаме костилките. Разбиваме маслото като прибавяме към него захарта, ванилията, жълтъците и лимоновата кора. Прибавяме брашното с гриса и бакпулвера по лъжица като редуваме с млякото. Накрая смесваме с разбитите на сняг белтъци, слагаме сливите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намазана с олио и поръсена с брашно тава и печем в предварително загрята фурна около 1 час при 180°С.
ВЕЧЕРЯ
Крокети с плънка от кайма
Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 1 ч.ч. брашно, 5 яйца, 1 к.ч. галета, 50 г сирене или кашкавал, 1 глава лук, 200-300 г кайма /телешка или смес/, магданоз, кимион, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измиваме картофите и ги варим в подсолена вода. Обелваме сварените картофи и ги намачкваме или настъргваме на ситно ренде. Прибавяме половината от галетата и от брашното, 3 цели яйца и 2 жълтъка, настърганото на ситно ренде сирене, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и разточваме върху намаслената маса кора с дебелина 1 см, а от кората изрязваме квадрати, широки около 10 см. Отделно нарязваме лука на ситно, задушаваме го в малко мазнина, а след това го омесваме с каймата, към която сме добавили малко кимион и сол. С помощта на нож отделяме внимателно квадратите от масата и поставяме в средата на всеки квадрат слагаме част от приготвената плънка. Оформяме кюфтета, които потапяме в двата леко разбити жълтъка, а след това в смес от останалото брашно и галета, и пържим в сгорещената мазнина.
Украински крем
Прoдукти: 1 кг праскови, 4 ч.ч. вода, 1.5 ч.ч. захар, 1 1/4 ч.ч. грис, 4 яйца
Нaчин на приготвяне: Измитите и изчистени от костилките праскови нарязваме на парченца и сваряваме във водата. Пасираме ги, докато още са горещи, поръсваме със захарта и ги слагаме на котлона. Постепенно сипваме гриса и сгъстяваме с непрекъснато интензивно бъркане. Варим не повече от 5 мин. Прибавяме добре разбитите жълтъци в крема, сваляме от котлона и продължаваме бъркането, докато кремът изстине. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги разбъркваме в грисовата смес. Разсипваме крема в десертни купички и го гарнираме с леко запечени бадеми.
По принцип стресът може да се представи като процес на адаптация на организма към някои екстремални условия на живот (нервно напрежение, студ, горещина и т. н.). Във всеки случай възникват определени ...
Натискът, упражняван от кръвта върху стените на артериите, се нарича кръвно налягане. Когато излезе извън нормите, и то за постоянно, заболяването може да се превърне в сериозна заплаха за организма. ...
Шумът на вълните, писъкът на чайките, мирисът на водорасли и риба, нежният морския бриз – това са нещата, за които си мечтаем всяко лято. Но освен да почиваме на морето, можем да използваме природните...
Въпреки че ходенето пеша влияе благотворно върху всички нас през различните етапи от живота ни, то е особено полезно за бременните жени през първите 6 месеца от щастливото очакване. Ходенето кара да р...