Още рецепти » 26 юли

 26 юли

ЗАКУСКА

Закуска със сирене и домати

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 150 г овче сирене, 5-6 домата, 1 яйце, мащерка.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го нарязваме на квадрати със страна 8 см. Обелваме доматите, почистваме ги от семето и ги нарязваме на малки кубчета. Прибавяме натрошеното сирене, поръсваме със стрита мащерка и разбъркваме. Намазваме половината от квадратите с белтъка. Разпределяме отгоре сместа от сирене и домати. Покриваме отгоре с останалите квадрати като внимателно прищипваме краищата. Нареждаме закуските в тавичка и ги оставяме 15 мин на студено. След това намазваме отгоре с жълтъка, който сме разбили с малко вода и печем около 20 мин при температура 200°С.

ОБЯД

Супа от печурки

Продукти за 4 порции: 500 г пресни печурки, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 л костен бульон, сол, черен пипер, 1 ч.ч. сметана, 2 твърдо сварени яйца, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Прекарваме гъбите през месомелачка. Задушаваме ги 10 мин на слаб огън заедно с настъргания лук. След това ги запържваме с брашното, добавяме бульона, черен пипер и сол и варим. Отстраняваме готовата супа от огъня, застройваме със сметаната и поръсваме с магданоза и сварените яйца, нарязани на едро.

Пилешко с бадеми

Продукти за 4 порции: 500 г пилешко месо, 1 глава лук, 2 стръка целина, 500 г чушки, 100 г печурки, 1 к.ч. бадеми, 1 ч.л. вегета, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. захар, 2 ч.ч. пилешки бульон, 3-4 с.л. царевично брашно, магданоз, лют червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото заедно с нарязаните чушки и целина. Сипваме бульона, захлупваме и задушаваме 10 мин. Прибавяме месото, нарязано на хапки, и нарязаните на филийки гъби. Поръсваме захарта и вегетата и подправяме с червен пипер и сол на вкус. Накрая слагаме бадемите. Готвим на умерен огън. Малко преди да свалим от огъня сгъстяваме с брашното, а готовото ястие поръсваме с наситнен магданоз.

Шоколадов пастет

Прoдукти: 1 1/2 пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. брашно, 200 г настърган шоколад, 200 г смлени бадеми, 3 яйца, цели обелени бадеми за украса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата, шоколада, който сме разтопили на водна баня, бадемите и брашното. Изливаме сместа в намаслена тавичка, като внимаваме да получим пласт с дебелина 2 см. Нарязваме сладкиша на квадратчета, като върху всяко квадратче слагаме по един цял бадем. Печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кошнички с тиквички

Продукти за 6 порции: 350 г тиквички, 175 г брашно, сол, черен пипер, 40 г краве масло, 40 г свинска мас, студена вода за тестото, 6 пера пресен лук, пресен естрагон, 2 яйца, 100 мл сметана, 100 мл прясно мляко

Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките на едро ренде и ги заливаме с толкова кипяща вода, колкото да се покрият. Киснем ги 5 мин. Пресяваме брашното със солта и прибавяме омекналото на стайна температура масло и свинската мас. Измесваме добре. Към получените тестени трохи прибавяме толкова студена вода, че да измесим гладко и еластично тесто. Разточваме го на кора с дебелина 1 см. Намазняваме кръгли сладкарски формички с диаметър 10-11 см и разстиламе по дъното и стените им тестото. Смесваме отцедените тиквички, нарязаните на ситно лук и естрагон, разбитите с млякото и сметаната белтъци, сол и черен пипер. Избъркваме добре сместа и пълним кошничките. Печем 25-30 мин на 200°С.

Желирани динени парченца

Прoдукти: 4 резена диня, 2 пакетчета желатин, 1 бутилка бяло вино или шампанско, 1 ч.ч. къпини, 1 к.ч. касис, захар на вкус.

Нaчин на приготвяне: Динята нарязваме на парченца, от които отстраняваме семките. Разтваряме желатина във вода, а след около 10 минути на водна баня. Разбъркваме с виното, изсипваме подсушените плодове, леко разбъркваме и прибираме в камерата на хладилника, след като сме разпределили в купички. На следващия ден сервираме обърнати. Съдържанието отделяме по-лесно като потапяме съдчетата в гореща вода за кратко. Отгоре може да полеем с подходящ топинг или леко разредено желе.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Постни ястия с картофи

Картофи по лионски Прoдукти: 1 кг картофи, 3 глави лук, 4 с.л. масло, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме добре измитите картофи, обелваме ги, нарязваме ги на кръгчета...

Размножаване на бугенвилеята

Едно от най-високо ценените украсени растения безспорно е бугенвилеята. Този красив храст впечатлява с цветовете си или по-точно с обагрените във виолетово или пурпурно прицветници. Всъщност истински...

Таблетките: За и Против

Хапчета за главоболие и зъбобол, за простуда, улесняващи храносмилането, за по-добро настроение... Ние ги приемаме, без да се замислим. Всяка година ние купуваме все повече и повече лекарства, и това ...

Минералните бани – какво лекуват?

Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...

Начало