Още рецепти » 27 февруари

 27 февруари

ЗАКУСКА

Кекс със сирене

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. настърган кашкавал, 1/2ч.л. счукан ким.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляваме. Смесваме с яйцата, които сме разбили с киселото мляко. Прибавяме натрошеното сирене и брашното със содата. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с червения пипер, настъргания кашкавал и счукания ким. Печем около 20 мин в силна фурна.

ОБЯД

Македонска супа от зеленчуци

Продукти за 4 порции: 1 морков, 1 глава лук, 1/2к.ч. ориз, 60 г краве масло, 20 г мая, 1 с.л. стрита чубрица, 2 жълтъка, 1 1/2к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, слагаме го в тенджера и го заливаме с 4 ч.ч. кипяща подсолена вода. Прибавяме морковите, настъргани на ренде и задушени в маслото и малко вода. Прибавяме също така задушения ориз и маята размита в малко вода. Варим супата, докато изчезне пяната. Преди да отстраним от огъня, застройваме с жълтъците, които сме разбили заедно с киселото мляко. Поръсваме готовата супа със стритата чубрица и черен пипер на вкус.

Задушено пиле по ловджийски

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 пакетче краве масло, 1 глава лук, 70-80 г бекон, 50 г сметана, 100 г гъби, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. сухо бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме пилето от всички страни в сгорещената мазнина. Изваждаме го и в същата мазнина изпържваме ситно нарязания лук. Поръсваме брашното, позапържваме и него и наливаме малко вода или пилешки бульон. Добавяме виното, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Слагаме пилето в тази смес и го оставяме да се задушава на умерено тих огън. Щом се задуши, го изваждаме и пасираме соса. Нарязваме бекона и гъбите на малки парченца, сотираме ги и ги прибавяме към соса. Прибавяме също така и сметаната и поръсваме с черен пипер и сол. Разделяме пилето на порции и го заливаме с приготвения сос.

Ванилен накип

Прoдукти: 250 мл прясно мляко, ванилия, 1 с.л. масло, 90 г брашно, 6 яйца, 180 г захар

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото със захарта, ароматизираме го с ванилията и го сваляме от котлона. Разтопяваме маслото и прибавяме брашното. Наливаме на струйка млякото и бъркаме. Варим, докато се сгъсти. Оставяме сместа да поизстине и прибавяме един след друг жълтъците. Слагаме щипка сол. Разбиваме белтъците на твърд сняг и лъжица по лъжица ги слагаме в поизстиналия накип. Изсипваме сместа в добре намаслена форма и печем 30 мин в загрята умерена фурна. Наръсваме с пудра захар и веднага поднасяме.

ВЕЧЕРЯ

Пържоли от телешки дроб

Продукти за 6 порции:1 кг телешки черен дроб, брашно, галета, 2 яйца, сол, черен пипер, 2-3 с.л. мас или олио, картофено пюре или пържени картофи за гарниране

Нaчин на приготвяне: Изтриваме дроба с чиста кърпа, отстраняваме му тънката ципа и го нарязваме на тънички пържолки. Овалваме ги в галета или брашно, топим ги в разбито яйце и ги изпържваме до равномерно поруменяване в сгорещената мазнина. Посоляваме и веднага поднасяме.

Кадаиф с орехови ядки

Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Рибарица - перлата на Тетевенския балкан

Тук можете да карате колело, да ловите риба, да обикаляте планината или просто да се наслаждавате на природата. Село Рибарица е сред любимите за почитателите на планината родни кътчета за почивк...

Консервиране на тиквички

Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...

Още веднъж за холестерола

За опасностите, които крие лошият холестерол, разговаряме с проф. д-р Светла Торбова - Проф. Торбова, каква е причината за появата на висок холестерол? - Най-честата причина за повишаване на хо...

Мебели за растения

Стайните растения – това са нашите живи украшения, а създаването на композиции от тях е едно от най-увлекателните занимания. Този, който е надарен с талант да отглежда и да поддържа живота на тези “зе...

Начало