ЗАКУСКА
Вързана солена баница
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 1/2 ч.ч. топла вода, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, мая, колкото кибритена кутийка, 1 ч.ч. мас, 1 кг брашно; зa плънката: 300 г сирене, 2-3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от изброените продукти и го разделяме на 16 топки. Всяка топка разточваме на кора с големината на чиния и ги намазваме с разтопената мас. Слагаме плънка от натрошено сирене, размесено с яйца. Завиваме на руло и всеки от двата края връзваме на възел. Нареждаме в намазнена тава на разстояние, като единият край с възела е отдолу, а другият – отгоре. Оставяме баницата да втасва 1 час. Намазваме я отгоре с разбито яйце и печем в сгорещена фурна.
ОБЯД
Супа от свинско месо с подправки
Продукти за 4 порции: 500 г свинско месо, 1 глава лук, 1-2 корена магданоз, половин глава целина, 3-4 картофа, 1 с.л. брашно, 1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 5-6 зърна черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, заливаме го със студена вода и го слагаме да ври, като от време на време го отпенваме. Посоляваме и прибавяме черния пипер, дафиновия лист и бахара. Малко след това слагаме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови и целина. Когато зеленчуците и месото омекнат, ги изваждаме и прецеждаме бульона. Слагаме прецедения бульон отново на огъня и прибавяме нарязаните на кубчета картофи и размитото в малко хладка вода брашно. След като се сварят картофите, връщаме месото и зеленчуците в супата и след 3-4 мин я отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз и я поднасяме топла. По желание можем да застроим супата с 1-2 яйца.
Свинско, задушено с бира
Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо от врата или гърдите, 1 ч.ч. бира, 2 глави лук, 3-4 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч.л. смлян кимион, черен пипер на зърна, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и го изпържваме от всички страни в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също го позапържваме. Размиваме брашното с бирата и го сипваме при месото. Слагаме същото така червения пипер, кимиона, дафиновия лист и няколко зърна черен пипер. Посоляваме ястието и го задушаваме на умерен огън, докато омекне месото. По време на задушаването доливаме по малко топла вода /ако е нужно/.
Бисквитена ябълкова торта
Прoдукти: 1 кг ябълки, 500 г захар, 4 яйца, 2 с.л. коняк, 2-3 карамфилчета, 250 г обикновени бисквити, портокалова кора.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме ябълките на четири и ги варим в 1 ч.ч. вода до омекване. След като се сварят, ги прекарваме през гевгир, за да отстраним люспите и семките. Смесваме със захарта и слагаме на огъня да се варят, докато се сгъстят като мармалад. Отстраняваме от огъня, добавяме коняка и разбитите яйца, а така също настърганата портокалова кора и целите карамфилчета и разбъркваме добре. Нареждаме част от бисквитите по дъното и стените на форма за торта, изсипваме ябълковата смес и покриваме с останалите бисквити. Печем тортата в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Гарнирана пита с праз и сланина
Продукти за 2 пити: 150 г тесто, 100 г сланина, 2 стръка праз, 40 г настърган кашкавал, 25 г краве масло, 3 с.л. сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Намазваме с масло дъното на две малки тавички. Разделяме тестото на две части и го разточваме на кори с формата и размера на тавичките. Слагаме корите в тавичките, набождаме ги с вилица на няколко места и ги печем 15 мин в предварително загрята фурна. Нарязваме праза на ситно и го изпържваме добре в разтопеното масло. Прибавяме сланината, нарязана на тънки ивички, и пържим още 10 мин. Отстраняваме от огъня, прибавяме сметаната, поръсваме с черен пипер и сол и разбъркваме добре. Изваждаме питите от фурната, гарнираме ги с приготвената смес, поръсваме ги с настърган кашкавал и ги печем още 15-20 мин, докато се зачервят. Поднасяме ги горещи.
Крем “Панаше”
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 3 жълтъка, 150 г захар, 50 г брашно, половин пакетче краве масло,1 ч.л. кафе, 2 ч.л. какао, 2 ванилии, 8 бучки захар.
Нaчин на приготвяне: Загряваме млякото на огъня. Разбиваме целите яйца и жълтъците заедно със захарта и брашното. Постепенно ги сипваме във врялото мляко. Варим сместа на огъня при непрекъсно бъркане, докато заври. После изчакваме да се сгъсти и прибавяме маслото. Отстраняваме веднага от огъня и изсипваме сместа в 4 купички. Към крема в първата купичка прибавяме кафето, във втората купичка сипваме подсладеното с малко захар какао, в третата – ванилиите, а към крема в четвъртата купичка прибавяме карамела, който сме приготвили от бучките захар и 3 с.л. гореща вода, прибавяне след карамелизирането на захарта, за да разтвори карамела. Оставяме купичките на хладно, за да стегнат и след това ги обръщаме в голяма купа.
Разговаряме с д-р Евелина Желязкова, н. с. І ст. Д-р Желязкова работи в областта на диагнозата и лечението на гинекологичните заболявания, туморите на половата система, възпалителните заболявания, вс...
Те са както всички други висши зелени растения и в същото време много различни. Отликата е, че ловят насекоми и ги поглъщат, задоволявайки глада си от определени хранителни вещества. Затова се наричат...
Вертикалното озеленяване има не само голямо естетическо, но и санитарно-хигиенно значение. То дава допълнителни възможности за художествено оформяне на архитектурните съоръжения , скулпторни и инжене...
Барбекю е понятие, идващо от английския език, с което се обозначават няколко неща - начин на приготвяне на храна; уредът, който се използва за тази цел; приготвената по този начин храна. Разбирано ка...