Още рецепти » 15 юли

 15 юли

ЗАКУСКА

Бухти “Торо”

Прoдукти: 1 яйце, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. брашно, 20 г мая, 1 ч.л. захар, 1 щипка сол, 1 ч.ч. сироп или леко разредено желе от плодове по желание, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото и в него размиваме маята, като добавяме 1 щипка сол и 1 ч.л. захар. Когато маята втаса, прибавяме разбитото яйце и брашното и замесваме тесто като за палачинки. Оставяме тестото на топло да втаса, след което вземаме със супена лъжица от тестото и на маслена баня изпържваме бухти. Пускаме още горещите бухти в съд с плодовия сироп, който сме разредили с малко вода, и захлупваме. Бухтите трябва добре да се напоят със сиропа. Сервираме ги студени, украсени със захарозани плодове или белтъчен сняг.

ОБЯД

Грахова супа с фиде

Продукти за 6 порции: 300 г грах, 1 глава лук, 1 парче целина, 2 домата, 100 г фиде, 40 г краве масло, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 4 с.л. настърган кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с нарязаната на тънки резенчета целина. Заливаме с бульона, кипваме и прибавяме граха, обелените и настъргани домати и сол на вкус. Варим на умерен огън. Когато граха омекне, прибавяме натрошеното фиде и доваряваме супата. При сервиране поръсваме с настъргания кашкавал.

Агнешко по манастирски

Продукти за 2-3 порции: 600 г агнешко месо, 1 к.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 жълтък, 1 ч.л. лимонов сок, 1/2ч.л. черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото, измиваме го и го нарязваме на големи хапки. Поръсваме с черен пипер и сол. Овалваме всяко парче в брашното и го запържваме леко в загрятото олио. След това нареждаме парчетата в тенджера, наливаме топла вода, колкото да ги покрие, и варим на тих огън, докато месото омекне напълно. Отделно разбиваме жълтъка с лимоновия сок, прибавяме 1-2 с.л. сос от месото и сипваме сместа в ястието. Разбъркваме с дървена лъжица и държим на огъня, докато сосът се сгъсти.

Охлюви

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 260 г счукани орехи, 125 г краве масло, 4 яйца, 1 пакетче мая, брашно; Зa сиропа: 1 кг захар, 1 л вода, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко позатоплено мляко и брашно, така че да получим кашичка с гъстотата на боза. Оставяме да втаса, прибавяме разбитите яйца и брашно, колкото да се получи меко тесто. Делим го на 4 части, от всяка правим по 6 топченца. После ги разточваме на малки питки, на ко-ито слагаме по парченце твърдо масло. Редим по 5 една върху друга, шестата не мажем. От всяка кора раз-точваме голяма питка, която поръсваме обилно с орехови ядки и счукана карамелизирана захар. Навиваме на руло, всяко усукваме и изтегляме леко и нарязваме на ромбоидни парченца. Редим ги в намаслена тава и печем, а след като изстинат, заливаме с горещ сироп, сварен от захарта, водата и ароматизиран с ванилия-та.

ВЕЧЕРЯ

Пица с патладжани и прясно сирене

Прoдукти: 500 г готово тесто, 3 малки патладжана, 600 г домати от консерва, 300 г прясно сирене, 6 с.л. олио, 12 черни маслини, 1 щипка риган, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжаните на тънки филийки, посоляваме и оставяме да си пуснат горчивия сок. Изстискваме и ги изплакваме. Сгорещяваме 4 с.л. олио и пържим от двете страни патладжаните, докато поруменеят. Отцеждаме ги върху салфетка. Намасляваме тавата за печене, разстиламе тестото на тънък пласт и отгоре нареждаме отцедените от сока, обелени и намачкани домати. Подправяме със сол и черен пипер. Като розетка върху доматите нареждаме ивици патладжани и между тях -разполовените маслини. Покриваме пицата с тънък слой прясно или топено сирене и наръсваме с ригана. Поливаме с останалото олио и печем 30 мин в умерена фурна.

Домашен сладолед

Прoдукти: 4 яйца, 150г захар, 450г овче кисело млако,2 с.л. гореща вода, 3с.л. ликьор, 1 ванилия

Нaчин на приготвяне: Разбиваме по отделно киселото мляко и белтъците - на сняг.Жълтъците, захарта, водата и ванилията разбиваме на пяна. Към нея прибавяме киселото мляко и белтъчния сняг лъжица по лъжица. Подправяме с ликьора, изсипваме сместа в емайлиран съд и я замразяваме във фризер за 4 часа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лечебен масаж на ръцете

Днес рефлексотерапията е най-популярният начин на алтернативната медицина. Привлекателна е с това, че са нужни само ръце и добри познания. Тя осигурява по-добро здраве, ментална и физическа релаксация...

Консервиране на свинско месо

Наденица от Годеч Прoдукти: по 1 кг тлъсто и крехко свинско месо, 200 г лук, 1 с. л. свинска мас, 50 г сол, 10 г кимион, 10 г чубрица, 10 г червен пипер, 20-25 зърна черен пипер, 1 глава чесън, 5...

Цветя за тъмните ъгли на стаята

За отглеждането на повечето стайни растения се изискват добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочи...

Операция Чистота

Никакви паяжини в ъглите, безупречен под, лъснати до блясък мебели... И още, и още... Въпреки все по-усъвършенстваните уреди и обещаващите все по-големи чудеса продукти за почистване, поддържането на ...

Начало