Още рецепти » 30 ноември

 30 ноември

ЗАКУСКА

Сандвичи с пастет от черен дроб и шунка

Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 1 малка консерва чернодробен пастет (около 220 г), 100 г шунка, 1 зелена пиперка, 1 твърдо сварено яйце, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Отрязваме тънки филийки хляб, които намазваме с чернодробния пастет. Отгоре поръсваме настърганите яйца, а върху тях разпределяме ситно нарязаната шунка. Украсяваме с пръстенчета от пиперката и с магданозени листенца.

ОБЯД

Чорба от праз и сирене

Продукти за 5 порции: 2 стръка праз, 60 г краве масло, 3 жълтъка, 1 к.ч. брашно, 100 г сирене, сол.

Нaчин на приготвяне: Сипваме брашното в разтопеното масло и запържваме на тих огън до златисто. Разреждаме запръжката с гореща подсолена вода и кипваме на огъня. Прибавяме ситно нарязания праз и варим, докато омекне. Накрая прибавяме сиренето, нарязано на малки кубчета, и отстраняваме от огъня. Застройваме готовата чорба с разбитите в киселото мляко жълтъци.

Кебап от мерлуза

Продукти за 5 порции: 1 кг филе от мерлуза, 2 глави лук, 150 г гъби, 3 с.л. ситно нарязан магданоз, 3 с.л. краве масло, 1 к.ч. олио, 2-3 домата, половин лимон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Посоляваме филето, поръсваме с черен пипер и го нарязваме на едри парчета. Нарязваме лука и гъбите на дребно и заедно със ситно нарязания магданоз ги задушаваме в сгорещеното масло. Прибавяме олиото, бялото вино, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Слагаме парчетата риба, внимателно разбъркваме и държим на умерен огън 10 мин. След това изсипваме сместа върху дебела хартия, намазана с олио. Завиваме хартията на пакет и я слагаме в тавичка. Наливаме в тавичката около 1 пръст вода и малко олио и печем 30 мин в умерена фурна.

Скалички

Прoдукти: 250 г обикновени бисквити, 100 г смлени орехови ядки, 1 пакетче краве масло /разтопено/, 150 г захар, 1 филия накиснат и отцеден бял хляб /без кората/, 2 с.л. какао, 2 с.л. какао, 2 с.л. ром, 150-200 г шоколад /разтопен/, 1-2 к.ч. кокосови стърготини.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на ситно и ги смесваме със смлените орехови ядки, разтопеното масло, накиснатия и отцеден хляб, захарта, какаото и рома. Разбъркваме всичко много добре и с помощта на лъжичка оформяме от сместа скалички. Заливаме скаличките с разтопения шоколад и ги поръсваме с кокосовите стърготини.

ВЕЧЕРЯ

Макарони със зеле и сирене

Продукти за 4 порции: 400 г къси макарони, 700-800 г червено зеле, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 30 г краве масло, 3-4 капки мастика, 1 ч.ч. сладка сметана, 150 г настърган кашкавал, 2 домата, босилек, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в разтопеното масло. Подправяме с мастиката и прибавяме сметаната. Сипваме сиренето и бъркаме, докато се разтопи. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Обелваме доматите, отстраняваме семената и ги нарязваме на ситно. Нарязваме зелето на ивички, варим го 2-3 мин в подсолена вода, отцеждаме и изчакваме да изстине. Смесваме го с макароните и доматите, подправяме с приготвения сос и украсяваме с пресен босилек.

Грейпфрути с масло и канела

Продукти за 4 порции: 2 розови грейпфрута, 4 с.л. захар, 2 ч.л. канела, 40 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме грейпфрутите напречно на две и с остър нож внимателно отстраняваме семената. Нареждаме ги в тавичка, поръсваме всяка половинка със захар и канела и слагаме по малко масло. Запичаме в предварително загрята фурна, колкото захарта и маслото да се разтопят. Поднасяме грейпфрутите топли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Здрав сън върху удобен матрак

Колко време спим? През живота си човек прекарва в постелята средно около 200 хиляди часа. Това е примерно 23 години. Затова е много важно да се подбере подходящ матрак. Какви качества трябва да прит...

Специалитети с миди

Миди по испански Продукти за 4-5 порции: 2 кг миди, 2 ч.ч. вода, 2 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, 1-2 с.л. брашно, дафинов лист, мащерка, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Заливаме мидите с ...

Противозачатъчните средства

Още с появата си през 1956 г. противозачатъчните хапчета предизвикват истинска революция в областта на предпазването от нежелана бременност. Те обаче разгарят ожесточена полемика в медицинските среди ...

Детето ми заеква, какво да правя?

Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...

Начало