Още рецепти » Погрижете се за прецъфтелите лалетата

 Погрижете се за прецъфтелите лалетата

Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяването на старата луковица. При премахването на цветовете и цветните дръжки трябва да се внимава да не се повредят листата, защото след прецъфтяването с набавянето на хранителните вещества в луковиците се справят листата. На тях можете да помогнете като поливате растенията.
След цъфтеж луковиците на лалетата се изваждат всяка година от земята. Това се прави в края на юни и през юли, като изваждането на най-ранните сортове може да започне в края на май. Преди да се извадят луковиците от земята листата на лалето трябва да са пожълтели, но да са все още меки. Това означава, че луковиците са се развили напълно, възстановили са изгубените си хранителни вещества от отминалия цъфтеж и са готови за съхранение. Всяко твърде ранно изваждане е за сметка на цъфтежа през следващата година.
След изваждането луковиците се прибират веднага на сянка, а не се оставят под действието на преките слънчеви лъчи, защото това води до напукване на покривните им люспи, а понякога и до напълното им втвърдяване. Оставят се да просъхнат за около 2 часа под навес и след това се почистват от стари люспи, остатъци от корени и полепнала по тях пръст. Болните и наранени луковици се унищожават. Сортират по големина и се складират на сухо, проветриво и прохладнио място (17-20°С) до есента, когато отново се засяват. Така се отделят малките и много дребни луковици, които се оставят за отделно засяване, тъй като не са способни още да цъфтят. След една година те ще наедреят и ще станат достатъчно големи, за да започнат да цъфтят. Ако имаме лалета от дадени сортове, то луковиците от всеки сорт се прибират отделно и се етикетират, за да не стане смесване.
При благоприятни условия и необходими грижи за луковиците цъфтежът на лалетата се възобновява всяка година.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Как да сготвим пуйка

Коледна пуйка със стафиди и орехи Прoдукти: 1 пуйка около 3 кг (по желание може да вземем кокошка), 60 г масло, 100 г кайсиево сладко, 1 щипка смлян джинджифил, 1 ч.л. червен пипер, 200 г стафид...

Затруднено носно дишане при децата

Една от най-важните причини за затруднено носно дишане при малките деца е изкривяването на носната преграда. То може да се получи още по време на раждането. По-често обаче, носната преграда се изкривя...

Замъкът Виландри – ювелирни мотиви

Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Всяка година стотици посетители от март до ное...

Японска кухня

Японска супа Прoдукти: 1 краставица, 2 с.л. зелен грах, 4 ч.ч. месен бульон, 1 ч.л. соев сос, 4 яйца, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Обелваме краставицата и я нарязваме на тънки кръгчета. Възв...

Начало