20.10.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 2207 |  0 
Капризната стрелиция
Стрелицията (Strelitzia) е родена в Южна Африка. Отнася се към най-ефектно цъфтящите саксиени растения. Наричат я още “птицата на Рая”.
Това растение е едно от най-популярните и любимите, тъй като то има много красиви ярки цветове на края на високите, обкръжени с големи листа цветоноси.
Екзотичните разноцветни цветове с диаметър до 15 см се появяват от заострените ладиевидни калъфчета. Два вътрешни венчелистчета на цвета са стреловидни. Големите миста имат формата на весло и са с дължина до 30 см на високи – 30-60-сантиметриви дръжки. Цъфтежът започва от пролетта и продължава няколко седмици.
В сравнение с други стайни растения стрелицията е по-взискателна към условията на отглеждане. За нейното успешно отглеждане и получаването на обилен цвят е необходимо в подробности да знаете характерните особености на вида. Тази висока взискателност се отнася преди всичко към влажността на въздуха.

Какви изисквания предявява стрелицията?

За нейното отглеждане е необходимо търпение, тъй като тя започва да цъфти на 4-6 година след засаждането й. Израства на височина до 1-1.3 м. Затова трябва да се засажда в големи саксии с диаметър не по-малък от 25 см.
Доколкото стрелицията е топлолюбиво растение, температурата на околната среда през зимате не трябва да бъде по-ниска от 12-16 градуса. През лятото обича доброто осветление, но е желателно да засенчите при ярко и топло слънце. При изсъхване на почвата, трябва да полеете обилно. През зимата поливането се намалява. Големите листа реагират положително на пръскане.
Според развитието на кореновата система на растението то ежегодно трябва да се пресажда в по-обемни съдове. Пресаждането обикновено се прави през пролетта, като се съпровожда с неговото деление. Стрелицията се размножава също така и чрез семена и издънки. Отглеждайте я в смес, съставена от чимова и листна почва, прегорял тор, едър речен пясък и малко дървесна пепел. Нуждае се от добър дренаж и отлично хранене.
16.12.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021