Още рецепти » Кавказки рецепти с прополис

 Кавказки рецепти с прополис

От стотици години кавказците признават не таблетките, а прополисът като най-важното средство за лечение на болестите. Според планинците той може да излекува всички болести.

• Хване ли ви грип, имате ли ангина, замъчат ли ви проблеми със зъбите и венците, опитайте една изпитана кавказка рецепта: парче прополис, колкото грахово зърно се поставя на бузата (от вътрешната й стена) и се държи там 4-6 часа на ден, а може и повече. Не се страхувайте, че може да преглътнете зрънцето прополис. Нищо страшно няма да се случи. Организмът ще отнеме от него това, което му е нужно, а останалото ще изхвърли. Лечението продължава до подобряване на състоянието.

• Ако страдате от ревматизъм, артрит, остеохондроза нагрейтге парче прополис, изтеглете го на тънка ивица и го залепете на болното място, след което за по-сигурно фиксирайте с бинт.

• Воден разтвор на прополис е полезно да се пие при болни стомах и хранопровод: 2 ч. л. от прополиса се сипват в 200 мл вода. Държи се 10-15 мин. на водна баня, кисне 1 час, като междувремено се разбърква със стъклена лъжичка или пръчица. Прецежда се и се съхранява на прохладно място. Приема се по 1 ч. л. 3 пъти дневно преди храна.

• Същият разтвор, разреден с вода в съотношение 1:1, може да се използва за гаргара при ангина, фарингит, ларингит, стоматит и пародонтоза.

• Крем от прополис се използва при екземи, невродерматити, туберкулоза на кожата. Кипва се: 100 г вазелин или животинска мас, след което се охлажда до 50-60 градуса и се добавя 1 ч. л. прополис. Сместа се нагрява до 70-80 градуса и в продължение на 10 минути се бърка с дървена пръчка, докато прополисът не се разтвори. Прецежда се през 4 пласта марля, поставя се в чист буркан и се затваря плътно с капак.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Да направим качамак

Качамак по селски Прoдукти: 1 кг царевично брашно, 3 л вода, сол, 3 ч.ч. сирене, 200 г масло, 100 г сланина. Нaчин на приготвяне: Във вряща вода слагаме солта и изсипваме наведнъж брашното, кат...

Запознайте се с каламондина

Каламондинът е млад член на семейство Цитрусови. Семейството е съставено преди всичко от бодливи видове - от дребни храсти до дървета високи 8-10 до 15 м. По-често с неядливи плодове. Болшинството от ...

Първа помощ за децата

Детската любознателност и енергия са направо неизчерпаеми, но за съжаление често водят до опасни инциденти. И макар бдителността да е най-важната предпазна мярка, ако лошото все пак се случи, запазете...

Консервиране на грозде

Сладко от бяло грозде Прoдукти: 1 кг захар на 100 зърна от едро узряло грозде, 1 пълна ч.л. лимонтузу. Нaчин на приготвяне: Избираме твърди гроздови зърна и внимателно им изваждаме семките. Сва...

Начало