07.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4072 |  0 
Косата ни - къде грешим?
Можем да ходим през ден на фризьор, да даваме луди пари за шампоани, балсами и маски и пак да сме недоволни от резултата. Няма съмнение - причината е в самите нас и по-точно в нещата, които не знаем за косата си, и в многото заблуди по отношение на нея.

Колкото по-дълго ги държим, толкова по-ефикасни са маските

Нищо подобно. Активните им съставки проникват за рекордно кратко време и след това просто престават да действат. Освен всичко друго косъмът е в състояние да абсорбира само такова количество, от каквото има нужда, иначе се пренасища. Повечето маски се оставят за 15-20 минути на главата, но има и такива, които отнемат едва 3-4 минути, затова непременно четете упътванията.

Ако се подстригваме по-често, косата ни ще расте по-бързо

Пълна заблуда, тъй като растежът - от 1 до 1,5 см месечно, става откъм корените, не откъм краищата. Редовното подстригване обаче е необходимо, за да добие косата ни обем, блясък, жизненост и да изглежда по-гъста, а не проскубана.

Косопадът е постоянно явление

Точно така. Съвсем нормално е да се разделяме с около 50 - 100 косъма дневно, но трябва да вземем мерки, ако това количество се увеличи. Нищо чудно да използваме неподходящ шампоан, да сушим косата си с прекалено гореща струя на сешоара, като го държим много близо, или пък да пазим драстична диета за отслабване.

Когато един косъм падне, друг пораства на неговото място

И да, и не. „Пребиваването" на косата върху главата е завършен цикъл, включващ три етапа. Същинският растеж трае 2 години, през които косъмът е подложен на безброй агресии - четкане, миене, сушене, излагане на слънце, контакт със замърсения градски въздух. Всички тези фактори го състаряват, той преминава в латентно състояние и когато изтече определен период от време, пада. Човешкият косъм е програмиран за 4 - 5 подобни цикъла, след това той повече не пониква от скалпа.

Косата ни добива пo-голям блясък, ако я мием по-често

Не е така. Всекидневното миене, на което са привърженички доста жени, намалява защитните сили на косъма и го изтощава, 2-3 пъти седмично е напълно достатъчно.

Шампоаните за бебета са по-меки, затова ни влияят по-добре от останалите

В никакъв случай. Съставът на бебешките шампоани е съобразен с меката косица на пеленачетата, която наподобява мъх и няма нищо общо с тази на зрелите индивиди,

Нормално е косата да пада повече през есента и пролетта

Да, защото нашият начин на живот и общото състояние на организма се подчиняват на смяната на сезоните, Освен това причината за всеки инцидентен косопад трябва да се търси 3 месеца по-рано. Така например проблемът, появил се през март, като нищо може да се дължи на стреса в работата и силната физическа преумора, съпътстващи края на годината. Октомврийският косопад пък се свързва с вредното въздействие на слънчевите лъчи, което понасяме по време на лятната си отпуска,

Обливането с гореща вода е вредно

Точно така. Високата температура отваря люспите на косъма, вследствие на което водата прониква до неговия ствол и съответно го прави по-уязвим. За да избегнем това, налага се след измиване с шампоан и нанасяне на балсам да обливаме главата си с хладка и даже студена вода, която ще затвори люспите и ще придаде неповторим блясък на косата.

Шампоаните трябва да се редуват

На всяка цена, в противен случай растителността по главите ни ще привикне към тях и ще престане да откликва положително на въздействието на активните им съставки. Най-добре за нас ще бъде да редуваме мек и неагресивен шампоан с такъв, който е съобразен със специфичните особености на косата - мазна, суха, с пърхот и т. н.

Човешкият косъм е изключително здрав

Учудващо, но вярно. Един-единствен косъм може да издържи тежест от 100 г, а цялата ни коса - няколко тона!!! Кой иска да опита?

Пърхотът засилва косопада

Да, защото мъртвите клетки, които се отделят от скалпа под формата на бели люспи, пречат на достъпа на кислород до корените, задушават косъма и допринасят за падането му, особено ако всичко това е съчетано със силен стрес и нервно изтощение.
23.05.2013 г. / Венета Стоева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021