25.09.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5350 |  0 
Пластири вместо хапчета
Дали против болки, при болно сърце или като контрацептив, днес предписаното ви лекарство вместо да се гълта, може да се залепи върху кожата. Лекарствените пластири са много практични. Чрез тях целебното вещество се внася през кожата директно в кръвта, като лечебната му концентрация обикновено се подържа за повече дни. По този начин се щадят стомахът, червата и черният дроб. Лечебните пластири са особено подходящи за хора, които страдат хронично от силни болки. Те получават трайно облекчение, а освен това са засегнати по-малко от страничните действия на медикаментите (умора, запек и други), в сравнение с тези, които вземат таблетки.
Благодарение на модерната пластирна техника днес вече много лекарства могат да се приемат чрез залепване: например растителни субстанции със загряващ ефект (при мускулни втвърдявания, блокажи по гръбнака), никотин (за отвикване от тютюнопушенето), хормони (при проблеми с климакса, противозачатъчни), нитрати (за разширяване на коронарните съдове на сърцето при сърдечно болни) или лекарства против прилошаване при пътуване.
За да прилепнат пластирите добре към кожата, без да я дразнят, и за да отдават отдават оптимално лекарството, важно е да се спазват някои основни правила:
• Залепвайте винаги пластира върху почистен, сух и здрав (без рани) участък на кожата. Мястото да не се маже с крем и други мазила.
• Никога не слагайте пластир под колан на панталон или пола. Може да се протрие кожата.
• Да не се залепва върху такива кожни участъци, които при движение се бръчкат много.
• По-дългите косми върху мястото на залепяне само се отрязват, но не се бръснат.
• Ако залепеният пластир се отлепи по-рано не се опитвайте да го залепите отново, а вземете нов.
• При всяка смяна на лепенката по възможност променейте и мястото. (Кое е най-подходящото място за всеки отделен случай прочетете в листовката).
• Не пипайте мястото на залепяне с пръсти. При контакт измивайте добре ръцете си, за да не пренесете лекарствените съставки на друго място.
• Никога не разрязвайте пластира, например с идеята да разделите дозата на две. Така можете да нарушите носещия слой и да излезе част от лекарството. Попитайте лекаря или аптекаря – може да има по-малки пластири.
• Не влизайте с пластира в сауната или солариума. Не използвайте загряващи възглавници и не се къпете с много гореща вода. Силното загряване може рязко да увеличи ефекта от медикамента, което не е желателно.
Внимание! Като всяка друга лекарствена форма и пластирът влиза във взаимодействие с други субстанции (други медикаменти, алкохол и т.н.). Затова четете какво трябва да избягвате при прилагането им. Не забравяйте, че лекарствените пластири са медикаменти, дръжте ги винаги далеч от децата! След употреба ги сгънете и изхвърлете в торбичка за боклук.
19.03.2013 г. / д-р Галина Тодорова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022