26.09.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 6578 |  1 
Неволи в планината
Планинският туризъм привлича много хора със своята романтика. Изкачването по стръмните пътеки, прекосяването на цъфтящите поляни, сглобяването на семейната палатка обаче крият опасност от наранявания и други неприятности, които могат да съсипят почивката ви. Затова, преди да тръгнете с огромна раница на гръб, трябва да сте подготвени за изненади.

Навехнат глезен

От подобна травма не могат да ви предпазят дори най-стабилните туристически обувки. Ако все пак се случи, най-важно е да не се събувате, докато не стигнете до мястото, за което сте тръгнали. В противен случай рискувате да изминете останалия път боси, понеже отокът ще ви попречи да сложите отново обувката си. Затова само разхлабете връзките и каишките. Натъпчете около глезена суха трева, за да го обездвижите. Когато стигнете до хижата, ако сте непушач, на всяка цена намерете цигари - това е единственият случай, в който те носят полза. Направете си компрес с леко намокрения тютюн от няколко цигари и бинтовайте крака. Нямате ли бинт, накъсайте на ивици памучна дреха. Според спортните лекари и ортопедите това е най-бързият начин за сваляне на отока, защото никотиновата киселина от цигарите спомага за изтеглянето на течностите от подутото място. Не дръжте компреса повече от 24 часа, за да не разраните кожата. Ако продължава да не ви върви и никой около вас няма цигари, потърсете лед, за да облекчите състоянието си. Можете да използвате и формичките за охлаждане, които се държат в стените на хладилните чанти. Не премине ли болката до половин час, потърсете помощ в най-близкия лечебен пункт.

Ударен палец

Замахвате с чука, за да забиете колчето на палатката, но вместо това уцелвате палеца на ръката, с която го държите. Вдигнете веднага пръста на нивото на сърцето и силно стиснете върха му - задръжте 5 минути. Целта е да се спре кръвотечението и да се предотврати появата на оток или подкожен кръвоизлив. Освен това се намалява чувството за болка. Сложете лед или нещо студено и по-късно идете на лекар, за да провери дали пръстът не е счупен.

Счупен нос

Травмата заплашва любителите на планинското спускане с велосипед. То много често завършва със свободен полет и приземяване върху единствената част от човешкото тяло, за която няма защитна екипировка. В този случай трябва да се действа незабавно - поставете палците на ръцете от двете страни на носа по неговата дължина и притиснете длани една към друга. Независимо от болката така ще върнете носа на мястото му. Веднага след това го наложете с лед или с някакъв метален предмет, за да предотвратите неприятните усещания и отичането.

Счупена ръка

Не изпадайте в паника, а фиксирайте крайника, като си направите импровизирана шина с помощта на някое по-дебело списание. Сложете ръката в средата на изданието с длан, обърната надолу, така че ръбът му да попада точно на китката, и го навийте около травмираното място. Закрепете с тиксо или връв. Единия ръкав на ризата може да превърнете в превръзка, която да поддържа счупената ръка.

Удар в слабините

Няма мъж, застрахован от това болезнено изпитание. Ако ви се случи, след като си поемете дъх, легнете по гръб и подложете навита на руло тениска под тестисите си - най-добрият начин за възстановяване на кръво-снабдяването на пострадалото място. Срещу болката вземете парацетамол. Разгледайте внимателно пораженията - ако се е появил оток и кожата започва да потъмнява, ще ви трябва помощ от уролог. Статистиката показва, че 17% от мъжете, страдащи от безплодие, са били жертва на удар в слабините, последван от болки и оток, продължили повече от 24 часа.

Кървяща рана

В планината дори малката драскотина или порязване не са за пренебрегване и изискват неотложни мерки, за да не се инфектират. Ако пък раната ви е дълбока и тече много кръв, нагънете марля или чисто парче плат и с него силно натиснете мястото - това би трябвало да спре кръвта. Без да отслабвате натиска, повдигнете наранената ръка над нивото на сърцето и задръжте поне 10 минути. Ако загубите много кръв, рискувате да изпаднете в шок. За да го предотвратите, легнете по гръб и повдигнете краката на 25 см, като ги подпрете на нещо. Така в мозъка ще нахлува повече кръв. Завийте се с одеяло или спален чувал, за да не спадне телесната ви температура. Когато кръвотечението спре, направете стегната превръзка - най-добре със стерилна марля, а ако нямате, с нещо чисто и меко. В никакъв случай не слагайте върху откритата рана памук, защото после няма да можете да го отлепите. Не стягайте прекалено превръзката, за да не нарушите кръвообращението. След като се приберете, идете на лекар.

Изкълчено рамо

Лесно ще познаете дали ви се е случило точно това, ако след лошо падане чуете шум като от отваряне на бутилка шампанско. Първото нещо, което трябва да направите, е да облекчите състоянието на нервните окончания и кръвоносните съдове около травмираната става. Легнете по корем върху голям камък или върху издигнато място с равна повърхност, като отпуснете ранената ръка да виси свободно надолу. Намерете някакъв плик и си направете импровизирана тежест от 4 - 5 кг - може да сложите в него камъни или бутилки с вода. Дръжте го с ранената ръка. След 10-20 минути в това положение рамото би трябвало да се намести. Когато направите превръзка и обездвижите ръката, потърсете лекарска помощ.

Изкълчен пръст

Рибарите обичат да се катерят по стръмните брегове на планинските потоци в търсене на подходящо място, където да закрепят въдиците си. Понякога това завършва с болезнено изкълчване на някой пръст. На вас също може да ви се случи, дори да нямате нищо общо с риболова. Първата ви работа е да сгънете пръстите на ръката в прав ъгъл спрямо дланта - по този начин ще отпуснете мускулите, разположени между лакътя и китката. След това с рязко движение издърпайте изкълчения пръст. Ако не успеете да го наместите, повторете операцията. Щом не се получава, завържете болния към съседния здрав пръст, за да го обездвижите и да намалите болката. Няма да ви се размине прегледът при ортопед.

Насекомо в ухото

И това може да ви сполети, когато си отдъхвате сред природата. Трябва да знаете обаче, че при опита си да извадите неканения гост, като нищо ще нараните тъпанчето си. Има много прост и безопасен начин да се справите с положението. Капнете в ухото малко олио - ако нямате капкомер, пробийте капачката на бутилката и действайте направо с нея. Изчакайте една-две минути, наклонете главата и тръснете леко, за да може мазнината да изтече. Щом насекомото се покаже в отвора на ушния канал, помолете някой от приятелите ви да го извади с пинсета. В никакъв случай не се опитвайте да се справите сами.
03.08.2012 г. / Димитрина Даневска
Най-четеното в "Рецепти за здраве"
Коментари (1)
Коментари От: joro БИОРЕЛАКС  15:51  събота, 7 юни 2014 г.Докладвай
обиден коментар
 
анатомични стелки - БИОРЕЛАКС

Изправят краката и възстановяват походката
Премахват умората в краката
Спорт без болка, туризъм без умора
Намалят болките в глезени,колена и кръста
Стабилизират свода при плоскостъпие
Изправят ходилото
Спират кривенето на пръстите
Премахват болките при шип на петата

http://stelkite.eu
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022