25.09.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5202 |  0 
Горещините и сърдечно-съдовите болести
Започнаха горещините и по-възрастните хора, както и тези със сърдечно-съдови заболявания се тревожат: как ще им се отразят те, как ще се справят с 30 (а и повече) градусовите температури. Трябва ли да се затворя вкъщи, мога ли да ползвам слънцето, водата, да ходя в планината...?
Хората реагират индивидуално на горещините, но обща е характеристиката за нестабилно здраве. Рискови групи са: децата, възрастните, болните със сърдечно-съдови проблеми. Те са и най-често спешните пациенти през сезона. Неблагоприятните летни метеорологични явления причиняват съществени промени в организма. Нарушава се цялостната регулация на сърдечно-съдовата система. Настъпват големи колебания в кръвното налягане с подчертана тенденция към рязко спадане (до колапс) или покачване (до хипертонични кризи), честотата на пулса е лабилна, с тенденция към сърцебиене и аритмии. Поради по-голямата загуба на течности и соли от организма (обилни изпотявания, нарушено дишане), се появяват условия за образуване на тромби (сгъстена кръв), по-лесна поява на отоци или засилване на наличните (поради нарушеното равновесие на водата между клетките и извънклетъчното пространство).
Обезводняването е по-опасно за децата, възрастните и сърдечно болните. Те реагират бързо с аритмии, сърцебиене, мускулни потрепвания, адинамия. Хората с повишено кръвно налягане (а също и децата и възрастните), по-често получават топлинен удар през горещините.
Много от тревогите на сърдечно болните са свързани с невъзможността да се справят с определеното им досега медикаментозно лечение. Те питат - защо? Отговорът е - поради резките и необичайни въздействия на външните фактори върху организма. Тогава каква до правят?

Практични съвети:

• Не е редно да се затваряте само вкъщи. Просто трябва да се спазват някои правила, които ще ви защитят.
• Избягвайте излизането навън и излагането на директно слънце в часовете от 10 -17 ч. (същото важи и за обявените за неблагоприятни дни).
• Съобразете облеклото си и защитните средства с горещините: светли и леки дрехи, шапки, чадъри, сенници и т.н.
• Изключително важно е да увеличите течностите над 1,5 л дневно (сърдечно болните да се посъветват с лекаря си за точно определяне на количеството).
• Храната през сезона да е: хипокалорична, в по-малко количество, преобладаване на плодове, зеленчуци и млечни продукти.
• През горещините се налага вземане на малко повече сол от препоръчаните ограничения (5-6 г дневно).
• Ползвайте рационално терасите и балконите, градинките, правете умерен туризъм (с препоръчаните ограничения). Водата - като обтривания, хладен душ и вана, ще ви помогне срещу горещините.
• Задължително трябва да се посъветвате с лекаря си и кардиолога за медикаментозното си лечение - дали се налага промяна в дозите или спирането на някои лекарства.
02.07.2012 г. / д-р Анна Атанасова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022