Растения » Микания

 Микания
Mikania

Бързорастящо пълзящо растение, което се появи в магазините през 80-те години. Пъстролистно е – жилките са пурпурни, а листната повърхност яркочервена или пурпурна, когато растението е на осветено място. Миканията не е щастлива в дневната – трябва й влажен въздух, но пулверизирането може да навреди на листата.
Само един вид се продава като стайно растение – М. терната. Длановидните листа са зелени, с пурпурна лъскавина, слабо мъхести отгоре и силно мъхести отдолу.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 10-13°С през зимата.
Светлина: Ярка и малко пряка слънчева.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; през зимата намалете поливането.
Влажност на въздуха: Пулверизирайте внимателно – хладка вода, много фина мъгла; след пулверизиране дръжте растенията настрани от слънчевата светлина.
Пресаждане: Ако е необходимо, през пролетта.
Размножаване: През пролетта направете стъблени резници.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Риган

Нарича се още овчарски босилек и е известен най-вече като подправка за пици, но той е и изискана подправка към салати, спагети, доматени сосове, ястия от зеленчуци и яйца, към супи, печени птици, пече...

Седум (дебелец)

Седумите са нискорастящи, с разклонени стъбла и изобилие от месести листа, които са или цилиндрични, или лодковидни. Разбира се, има и изключения – С. преалтум е жизнен храст, висок 60 см, с лъскави л...

Калоферче

За подправка служат младите листа (може да са свежи или изсушени) за супи и ястия от агнешко и овче месо, в консервната промишленост за сокове и други хранителни продукти. Листата са със силен и прият...

Бяло и червено френско грозде

Плодовете на бялото и на червеното френско грозде отстъпват по съдържание на витамини на касиса, но в тях има захари, органични киселини, минерални соли, пектин и други вещества, които ги правят годни...

Начало