Много храсти се отглеждат заради листата, но при зановеца на почит са цветовете. Те са толкова многобройни, че покриват напълно камшичестите стъбла и дребните листенца. Обикновено зановецът цъфти през май и почти всички видове са листопадни. Винаги купувайте растения, отгледани в саксия или контейнер, и не забравяйте да подкастряте всяка година. От старите части няма да покарат нови стъбла, така че храстът трябва да се изкопае и да се подмени, щом стане раздърпан. Цветовете често са жълти, но ги има и в други багри, а някои са дори двубагрени. Цитизусът вирее в бедна почва, но след няколко години може да умре без видима причина.
Сортове: С. scoparius достига 2,1 м височина и цъфти с жълти цветове през май и юни. Има много отлични хибриди, например С. Burkwoodii (аленочервени с жълти краища), С. scoparius Andreanus (жълти и алени) иС. Killiney Red (наситено червени). С. ргаесох достига подобна височина, но има извити стъбла. Той цъфти най-рано. Много популярен е наситено жълтият му сорт С. ргаесох Allgold. С бели цветове е С. albus C. kewensis - бледожълт разпростиращ се храст, достига едва 45 см височина; още по-дребни са С. purpureus (30 см, лилави цветове) и С. decumbens (10 см, жълти цветове). Мароканският зановец, или С. battandieri, е висок 4,5 м, има жълти цветове с ананасов аромат, които се появяват през юли.
Място и почва: Необходимо е ярко слънце. Чувства се най-добре в бедна песъчлива почва.
Подкастряне: След прецъфтяване намалете до половина дължината на стъблата, по които е имало цветове. Никога не режете старото дърво.
Размножаване: Засейте семена. За хибридите заложете резници в сандъче през лятото.
Еделвайсът pасте високо по склоновете, но ще цъфти и в градината, ако мястото е слънчево и дренажът - добър. Има други алпийски растения, които се гледат по-трудно, но са и по-красиви. Еделвайсът е по...
Плодовете на къпината имат привлекателен външен вид и са с много добри хранителни, вкусови, диетични и лечебни свойства. Пресните плодове и продуктите от тяхната преработка имат много благоприятно вли...
В миналото това растение е било голяма рядкост, но сега може да го намерите във всички градински центрове. Причината за това е, че през 90-те години отглеждането на градински цветя в контейнер стана м...
Подправката не е от най-често срещаните в кулинарията ни, но листата и цветовете са с приятен аромат и имат слабо горчив вкус. Използват се като подправка за различни ястия и супи с месо и в ликьоре...