Растения » Бреза

 Бреза
Betula

Брезата с право е едно от любимите дървета. Грациозният й растеж се подчертава от ефектната кора, която обикновено (но невинаги) е бяла. Жълтеникавите мъжки и зеленикавите женски реси се появяват напролет - листата са сърцевидни и с назъбени краища. Всички брези са много издръжливи и виреят в най-различни почви, но трябва да помните, че са плиткокоренни. Не ги садете плитко и при продължително засушаване ги поливайте.
Сортове: Плачещата бреза (В. pendula) е известна на всички - висока (до 10 м), с провиснали клонки и бяла белеща се кора. Интересни сортаве са Youngii (по-компактна, клонките й докосват земята), Tristis (висока и тясна, с увиснали клонки), Purpurea (пурпурни листа и клонки), Fastigiata (колоновидна, идеална за малки градини) и шведският сорт Dalecarlica (дълбоко нарязани перести листа). В. albosinensis septentrionalis е с червено-оранжева лющеща се кора, а кората на В. ermanii е червено-кафява.
Място и почва: Всякаква почва; на слънце или полусянка.
Подкастряне: Отрежете мъртвите клони напролет.
Размножаване: Засейте семена в сандъче на открито през пролетта.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Кардиокринум (гигантски хималайски крем)

Ако разполагате с повечко място и обичате да отглеждате необикновени растения, потърсете това. Засадете големите луковици през октомври през 90 см и на 15 см дълбочина. През лятото стъблата вече ще са...

Зокум (олеандър)

Зокумът има нужда от голяма стая или остъклена градина. Ароматните цветове се появяват през лятото в съцветия над удълженоелипсовидните листа. Вдървенялото стъбло и сокът са отровни. Когато е голям, з...

Лейцестерия

Когато не цъфти, този храст изглежда доста необичайно. Високите бамбукоподобни стъбла са с восъчно покритие. Не издържат на силните студове, но напролет от основата лесно израстват нови. След дребните...

Китайско зеле

Напоследък китайското зеле придобива все по-голяма популярност у нас, макар отглеждането му да представлява предимно любителски интерес. Ботаниците различават две разновидности китайско зеле – пекин...

Начало