Гъби

Азбучен указател:

Изберете начална буква
Б, Г, Д, К, М, О, П, Р, С, Ч,
Ш

Масловка зърнеста

ЯДЛИВА ГЪБА, подходяща за всякакви видове преработки, с приятен гъбен вкус и мирис. Преди консумация или преработка кожицата се почиства с ножче. Консумирана в по-големи количества с кожицата, затруднява храносмилането. Расте през пролетта, по-рядко през лятото (при топли дъждо...

Масловка кравешка

ЯДЛИВА ГЪБА, но не особено качествена. Много бързо червясва. При изваряване става червеникава. Расте само в иглолистните гори, като предпочита по-леките почви. Появява се в края на пролетта, при дъждовно време и през лятото, но също масово през есента. Обикновено расте като „са...

Гълъбка кафяво-виолетова

ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна, с вкус на орехи, но бързо червясва. Тя е една от най-разпространените гъби от род Гълъбки у нас. Расте предимно в широколистните, но, макар и рядко, и в иглолистните гори. Появява се в края на пролетта, расте през лятото и есента. ОПИСАНИЕ: Шапка...

Млечница отровна

ОТРОВНА ГЪБА. Отравянето се проявява твърде скоро - около 15 мин до 1 час след консумацията на гъбите. Отровите, които се съдържат в гъбата, дори и след продължи-телна термична обработка, не се отстраняват. Те причиняват тежки заболявания, някои от които с летален край. И в тази ...

Копринка мастилена

ЯДЛИВА ГЪБА, но само в млада възраст. Не е особено качествена. Не трябва да се употребява за храна по-късно от 2 - 3 часа след брането й. Застаряла, почерняла и втечнена е опасна за здравето. Консумирана с алкохол, дори и в най-малки количества, винаги причинява отравяния! Отравя...

Мухоморка бяла

СМЪРТОНОСНО ОТРОВНА ГЪБА. Съдържа отровния алкалоид аманитин (аманитатоксин), една от най-опасните отрови от растителен произход, също фалоидин, с по-голямо съдържание на аминокиселини. Тези две съставки фактически проявяват своето действие твърде късно след консумацията на гъбат...

Начало