
ЯДЛИВА ГЪБА подходяща за всякаква преработка. Расте в края на пролетта, отново през лятото и през есента в окрайнините на гората (горските поляни), в просветлени места из горите, паркове, градини. Много често се среща като т. нар. самодивско хоро - в кръгове. ОПИСАНИЕ: ...

СИЛНО ОТРОВНА ГЪБА. Общо е становището на всички специалисти, че това е най-отровната гъба в природата. По данни от световната литература над 90 % от отравянията се дължат на зелената мухоморка. Тя съдържа много от отровите циклопептиди фалоин, фалоидин и аманитохемолизин и др., ...

ЯДЛИВА ГЪБА, но само в млада възраст. Застарялото плодово месо е горчиво и трудносмилаемо. Употребява се след кулинарна обработка в „букет" с други гъби като маринована с подходящи подправки. Расте през лятото и през есента в иглолистните, а рядко и в смесените гори, на гр...

ГЪБАТА Е КАТЕГОРИЧНО ОТРОВНА! Препоръката да се консумира само в млада възраст е неправилна. Даже и след изваряване причинява разстройства в храносмилателната система, кръвообращението и др. Действието на токсина й се проявява много бързо след консумацията, особено ако са консуми...

ЯДЛИВА ГЪБА, но само след изваряване. Преди консумация кожицата задължително се обелва. Вкусът е типичен, сладък, с гъбен мирис и подчертан привкус с аромат на гъба. Расте в широколистните, смесените и иглолистните гори, като се появява през пролетта, в началото на лятото и пре...

ЯДЛИВА ГЪБА с приятен и силен аромат и вкусно плодово месо. Приготвя се само като сушена и е подходяща за подправка на супи. Расте по песъчливи, алкални почви, пожарища, край ливади, често по островите на Дунав. Появява се на групички в ранна пролет. ОПИСАНИЕ: Шапката...