
ЯДЛИВА ГЪБА. Консумира се само млада, преди да почернеят ламелите и спорите и в никакъв случай, когато е протекла. Расте покрай жп линии, пътища, по мери, наторени с оборски тор места, поляни и горски пътеки. ОПИСАНИЕ: Шапката е висока 5-8 см (рядко по-голяма) и широ...

ЯДЛИВА ГЪБА, сладка на вкус, с превъзходен аромат на билки. Твърде рядка гъба е. Никога не червясва. Подходяща е за сушене и за други видове преработки. При изваряване водата й остава жълто-зелена. Расте само във вътрешността на стари борови гори в големи планински масиви - Род...

ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна, много ценена. Подходяща е за всякакъв вид преработка (натюр, саламура, маринована - самостоятелно или в смес с други гъби) и за съхраняване. Появява се в средата на пролетта, а след това през лятото и есента. Расте предимно в по-младите борови, смърчови и ...

ЯДЛИВА ГЪБА, с обикновен вкус и мирис. Поради голямото й сходство с дяволската гъба (отровна!) и огнената манатарка (съмнителна!) не трябва да се събира и консумира. Расте през лятото и есента във всички гори -широколистни, смесени и иглолистни, но винаги поединично. ОПИС...

СМЪРТОНОСНО ОТРОВНА ГЪБА. Съдържа отровния алкалоид аманитин (аманитатоксин), една от най-опасните отрови от растителен произход, също фалоидин, с по-голямо съдържание на аминокиселини. Тези две съставки фактически проявяват своето действие твърде късно след консумацията на гъбат...

ОТРОВНА ГЪБА. Отнася се към гъбите, чиито токсини се проявяват бързо след консумацията на гъбата (около 30 мин), с т. нар. атропиново действие. Парвоначалните признаци са голяма отпадналост, усилен пулс, болки в стомаха и черния дроб. Бързите прояви на отравянето дават възможност...