24.03.2023 година
1564339898.swf
Л
екарска консултация
  3210  |   0  
Лекуват ли се брадавиците?
Първо брадавиците се появиха по пръстите на ръцете ми, а след това и по лактите. Как да ги излекувам, страхувам се, че ще плъзнат по цялото ми тяло.
Обикновените брадавици се причиняват от човешки папиломавируси (тип 1, 2, 4). Заразяването става при директен или индиректен контакт с болни. Предразполагаща роля играят повишената влажност и имунният дефицит, боледуват предимно деца и млади хора. При натиск са болезнени. Обикновените брадавици най-често се локализират по гърба на дланите и пръстите на ръцете. По-рядко те се откриват по гърба на стъпалата, лицето, окосмената част на главата и полулигавиците на устните. Пoнякога се установяват около ноктите.
Обикновените брадавици могат да бъдат единични, множествени или сливащи се образувания. Представят се като плътни изменения със зърнеста повърхност с цвета на околната кожа или по-тъмен. Повърхността им понякога е покрита със здраво споени люспи. По кожата на лицето, клепачите, главата обикновените брадавици придобиват нишковиден вид с разклонен връх (филиформени брадавици). По дланите и стъпалата те са на нивото на кожата и имитират мазоли (клавуси). Независимо че видът на обикновените брадавици често е характерен и диагнозата се поставя сравнително лесно, е необходима консултация с дерматолог, тъй като има някои кожни заболявания, които имитират брадавиците, но налагат различно терапевтично поведение.
Лечението се състои в прилагането на салицилова - млечна, карболова киселина, резорцин, урея в съответните концентрации, определени от лекар. Използва се също криотерапия с течен азот, кюртаж, електрокоагулация и лазертерапия. За повишаване на имунитета и при чести рецидиви на заболяването е уместно даването на имуностимулиращи средства.
18.10.2013 г. / Д-р Янко ПОПОВ, дерматолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023