18.05.2021 година
1564339898.swf
Л
екарска консултация
  10053  |   0  
Страхувам се от хипертонични кризи, как да се справя с тях?
Ю. Г. - на 65 г. от С. сподели по телефона, че въпреки дългогодишното си боледуване от хипертония, не може да се справя с хипертоничните кризи и помоли за съвет.

Хипертоничната криза наистина е една драматична проява при страдащите от хипертония. Обичайно е типична за началните стадии на заболяването, но при по-лабилни личности, при неадекватно лечение, при действие на допълнителни екстремални причини, се появява и по-късно. Тя връхлита внезапно, с чувство за страх, паника. Кръвното налягане се повишава внезапно (и за двете му граници) в необичайни стойности. Лицето е напрегнато, зачервено (или силно бледо). Появява се силно главоболие, виене на свят, гадене до повръщане. Дишането е неравномерно, дълбоко или повърхностно. Болният чувства тежест в сърдечната област, може да се появи и болка.
Ако съумеете да се организирате и приложите някои принципни действия - настоятелно и системно, но съобразени с индивидуалните ви реакции, можете и сами да овладеете хипертоничната криза.

• Не допускайте страхът и паниката да ви завладеят и потърсете причината, предизвикала кризата.

• Необходим ви е чист въздух. Най-подходящо положение е седналото, със спуснати крака.

• Дишайте равномерно и умерено дълбоко.

• Поставете краката в топла вода; на главата - студени кърпи или лед.

• Посегнете разумно към лекарствата - в такъв момент ще ви помогнат познати медикаменти.

• Вземете допълнителна доза от обичайното си лекарство за хипертонията. Докато се прояви ефектът му, можете да сдъвчете бързодействащ медикамент - 1/2 до 1 т нифедипин (или коринфар, азалат) или друг познат ви препарат.

• При много високи стойности на кръвното налягане е уместно вземането на по-бързо действащ диуретик (фурантрил, диуретидин и др.).

• За да се справите с напрежението и уплахата - вземете таблетка лексотан или реланиум, валидол, валериан, глогови капки и др. успокояващи.

• Много важно е повишеното кръвно налягане да спада плавно, а не рязко. Затова не бързайте с гълтането на следващи лекарства.


ВНИМАНИЕ! Ако не се получи ефект до един час потърсете лекарска помощ. При много тежка хипертонична криза - не изчаквайте това време, а действайте веднага!

На следващият ден проверете няколко пъти артериалното си налягане и се посъветвайте с лекуващият лекар за евентуална корекция на лечението си.
13.09.2010 г. / д-р Анна Атанасова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021