31.03.2023 година
1564339898.swf
Л
екарска консултация
  79847  |   0  
Течност в белия дроб
На мъжа ми вече два пъти му изваждаха течност от белия дроб
Откъде тя се натрупва там и доколко е опасна?
Л. Г. от С.


Отначало трябва да се постави диагнозата, а след това да се лекува. Обикновено се бъркат две различни състояния: течност в белия дроб и в плевралната кухина.

Течност в белия дроб

Това е оток на белия дроб, много сериозно състояние, възникващо при сърдечна недостатъчност, хипертонична криза, пневмония и др. Течността от кръвта се попива в алвеолите, като гъба. Оттокът в белия дроб се определя обикновено по симптомите. Класическа картина: инфаркт на миокарда, болният хрипти и отделя голямо количество пенести храчки. Рентгенът само ще потвърди това. И на ЕКГ се вижда увреждане на миокарда, сърцето не се справя с помпената си функция.

Течност в плевралната кухина

Но най-често под течност в белия дроб имат в предвид натрупване на течности в плевралните кухини - невъзпалителна (при бъбречни, чернодробни и сърдечни заболявания) или възпалителна (при туберкулоза, пневмония, рак и повече от сто други заболявания, при които е възможно поражение на плеврата).

Причините

Натрупването на течност в плевралната кухина - това е само следствие, симптом, а да се намери причината, самата болест, е много трудно. Отокът на белия дроб и течност в плевралната кухина - това е изразена сърдечна недостатъчност. Ако жената е оперирана по повод рак на млечната жлеза и се открива течност в плевралната кухина, на първо място трябва да се помисли за метастатично поражение на плеврата. Ако на рентгена се вижда пневмония, а след три дни на човек му става трудно да диша и при перкусия и аускултация показва картина за възможно натрупване на течност - това е възпалителен процес. Възпалението традиционно се лекува с антибиотици, а туберкулозата - с противотуберкулозни средства. "Сърдечната" течност никога няма да се отдели, ако не се приложи кардиотонична терапия (сърдечни, отводняващи препарати).

Лечение

Ако се въздейства на причината, течността сама ще се разнесе и човек ще може спокойно да живее по-нататък. Ако при пневмония тя се разнася лошо под въздействие на антибиотиците, или пък е твърде много, трябва плевралната пункция и принудително изваждане на течността, за да се помогне на организма да се справи с голямото количество възпалителна течност. По естествен път тя трябва да се изтегли от плеврата чрез кръвта, но това е тежка работа за организма, а ако тя се махне, всмукването чрез кръвта няма да има такова значение за организма, и той по-бързо ще се справи.

22.07.2010 г. / д-р Анна Атанасова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023