25.09.2022 година
1564339898.swf
Б
олежки
  27140  |   0  
Червеният плосък лишей
Предполагаемата теория за появата на това заболяване е инфекциозно-вирусната или невроендокринната. Всеки ден сме подложени и на много стресови ситуации. Известно е, че прекомерното нервно напрежение, отрицателните емоции и редица негативни дразнители са водещи причини за появата на различни заболявания. Сред болестите, за които се смята, че се появяват заради стреса, е лихен рубер планус, известен като червен плосък лишей. Доказано е, че лихенът може да бъде проява и на специфична реакция на организма към различни химични агенти: медикаментозни - златни, арсенови, живачни препарати и др. Известно е, че червеният плосък лишей може да бъде и професионално заболяване при лица, работещи с оцветители, проявители (използвани във фотографията и филмопроизводството). Възможно е причината да е и фототравмата, ензимният дефицит, а напоследък се застъпва и теорията за автоимунния характер на това заболяване.

Симптоми

Червеният плосък лишей се съпровожда с характерен обрив по кожата и силен сърбеж. Местата, по които най-често се появяват обриви са кожата по сгъвателната повърхност на предмишницата, вътрешната повърхност на бедрата, туловището, разгъвателната повърхност на подбедрицата. Рядко се засяват нокътните пластинки на ръцете и краката, с огнищно помътняване. Подобни промени могат да се появят и по окосмената част на главата, където впоследствие се получават атрофични промени с разреждане или пълно опадане на космите. Заболяването е хронично. При генерализация на дерматозите се развива вторична еритродермия.

Лечение

Лечението на червения плосък лишей трябва да става от специалист дерматолог. Според конкретния случай се назначават антибиотици, антихистаминни препарати, витамини.

Рецепта

Смесват се 20 г пъпки от бреза, 20 г цветове от черен бъз, 20 г корени от глухарче, 60 г листа от коприва, 60 г плодчета от хвойна и 60 г стръкове от жълт кантарион.

2 с. л. от билковата смес се накисват за 30 мин. в 500 мл кипяща вода. След като се прецеди, се приема по 1/2 чаши 2 пъти дневно след храна, в продължение на 1-2 месеца.

09.06.2010 г. / Д-р Севдалина ЦАНЕВА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022