25.09.2022 година
1564339898.swf
Б
олежки
  5209  |   0  
Кръвотечения по време на бременност
Появи ли се кръвотечение по време на бременността, това означава че: има извънматочна бременност; започва спонтанен аборт; предизвикано е преждевременно раждане; плацента превия; преждевременно отлепване на плацентата.
Във всички случаи появата на генитално кървене по време на бременността е тревожен сигнал и изисква лечение.

Причините

На първо място увеличаващото се кръвотечение може би е свързано със спонтанен аборт. В болнично заведение се прави кюртаж и се отделя остатъкът от плода.
При извънматочна бременност оплоденото яйце се имплантира в яйцепровода вместо в матката. Когато достигне определен размер, предизвиква разкъсване на яйцепровода (рептура). В други случаи яйцепроводът изхвърля плода. Симптомите са кървене от влагалището и едностранни силни болки в корема. Изисква се спешна операция за отстраняване на яйцепровода и спиране на кръвотечението. Жената отново ще може да забременее и да роди, но съществува вероятност за нова извънматочна бременност.
Причините за плацента превия и преждевременното отлепване на плацентата все още не са изяснени. Проявяват се с кървене от влагалището в последните 3 месеца от бременността. При плацента превия плацентата е разположена на неподходящо място (долу близо до маточната шийка). При разкъсване на плацентната тъкан от натиск на шийката настъпват силни болки и преждевременно раждане. А преждевременното отлепване на плацентата се дължи на кръвоизлив под мястото на прикрепването й.
И двете състояния изискват спешна лекарска намеса, защото съществува опасност от фатален край на бебето.
03.10.2012 г. / д-р Румен Аврамов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022