06.06.2023 година
1564339898.swf
Б
олежки
  18183  |   0  
Периоралният дерматит
Периоралният дерматит е болестен процес, който засяга брадата и кожата около устата. Страдат предимно жени между 40 и 50 години. Заболяването протича хронично с чести обостряния и понякога продължава с години. Причините не са изяснени, но се предполагат дисфункции от страна на някои вътрешни органи и системи (най-вече стомашно-чревни или от яйчников произход), локално дразнене от козметични препарати, флуорирани пасти за зъби, локални кортикостероиди и др.

Симптоми

Обривът при периоралния дерматит е представен от дребни милиарни (с големина на просено зърно) папули върху леко зачервена и незначително лющеща се кожа. Обикновено липсват трайно разширени кожни капиляри, но понякога се наблюдават малки гнойни мехурчета (пустули). Болните се оплакват от стягане и лек сърбеж по кожата в засегнатите области. В някои случаи обострянията се явяват преди менструацията.

Лечение

Лечението цели на първо място отстраняването на всички дразнещи фактори от външен произход и регулиране на т.нар. дисфункции от най-често хормонален произход. Използват се вътрешно тетрациклинови антибиотици, трихомонацид и др. Външното лечение се състои в прилагането на цинково масло, бяла микстура, компреси с отвара от лайка, тоалет с преварено или тоалетно мляко и някои други по-съвременни средства с противовъзпалително действие, които се назначават само след компетентна консултация с лекар дерматолог.

Внимание!Кортикостероидите, приложени върху обрива, имат само временен противовъзпалителен ефект, но засилват риска от атрофия на кожата и трайно разширени капиляри. Тяхната употреба е абсолютна грешка.
08.11.2010 г. / д-р Янко ПОПОВ, д. м., дерматолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023