Черница бяла
Morus alba L.
Сем. Черничеви – Moraceae
Описание:
Високо дърво с лъскави листа - цели или длановидно нарязани, в основата назъбени и слабо сърцевидни. Цветовете са зеленикави, еднополови, събрани в съцветия реси, с четириделен околоцветник. След прецъфтяването на женските цветове, околоцветникът става месест и сочен. Плодът е бял, цилиндричен, снабден с дръжка, със сладък вкус. Цъфти м. април - май.
Разпространение:
Родина на черницата е Индия. У нас - засаждано растение, среща се и подивяло.
Употребявана част:
За медицински цели се събират листата на растението.
Бране и сушене:
Листата се берат по време на цъфтежа м. април - май. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушените листа са със зелен цвят, без мирис и със сладникав вкус.
Действие и употреба:
Билката има пикочогонно и отхрачващо действие, понижава кръвното налягане и съдържанието на захар в кръвта. Употребява се при кашлица, захарна болест, високо кръвно налягане, импотентност.
Външно: За налагане при циреи, лунички и петна по кожата.
Забележка: Същото действие има и черната черница (Morus nigra), а също и корите на корените на черниците.
Рецепта 1
2 суп. лъжици листа се киснат 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пие по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Рецепта 2
1 каф. лъжичка кора от корените се вари 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пие по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Автор: recepty.bg