Билки » Слез

 Слез
Malva silvestris L.

Сем. Слезови – Malvaceae

Описание:

Едногодишно, двугодишно или многогодишно тревисто растение. През първата година дава само листа в розетка, а през втората - силно разклонено стъбло, високо до 1 м, което в долната си част е вдървеняло и покрито с власинки. Листата са длановидно насечени, с дълги дръжки, назъбени по ръба, с изпъкнала лъчиста нерватура, покрити с власинки. Долните са 5-7-делни, а горните - триделни. Цветовете са розови или розововиолетови, с дълги дръжки, разположени в пазвите на листата. Венчелистчетата са пет, обратно яйцевидни, дълбоко врязани по върховете, с тъмни надлъжни жилки. Чашката е петлистна с трилистна подчашка. Тичинките са многобройни. Плодът е разпадлив, десетгнезден, дисковиден, с почти черни семена. Цъфти м. май - август.

Разпространение:

Из тревистите места, покрай пътища, дворове и огради до 1400 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират листата и цветовете на растението.

Бране и сушене:

Цветовете се берат по време на цъфтежа м. май - август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушените цветове са синьовиолетови, без мирис и със слузест вкус. Листата също се берат по време на цъфтежа. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените листа са със зелен цвят, без мирис и със слузест вкус.

Действие и употреба:

Билката има омекчително, противовъзпалително и откашечлено действие. Употребява се при бронхит, загуба на гласа, кашлица, енфизем, стомашни и чревни болки трудно уриниране, кръв в урината.

Външно: За компреси при възпаление на клепачите, за промивки при възпалени очи, за гаргара при болно гърло.

Рецепта

1 суп. лъжица от билката се кисне 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене. Може да се подслади с мед.

Автор: recepty.bg
Начало