Билки » Мента

 Мента
Mentha Piperita L.

Сем. Устоцветни - Lamiaceae (Labiatae)

Описание:

Многогодишно тревисто растение със синкаво, четириръбесто, разклонено стъбло, високо до 1 м, със силно развито хоризонтално коренище, от което пролет покарват няколко стъбла. Листата са с къси дръжки, на върха заострени, срещуположни, продълговати и назъбени, с изпъкнала нерватура, покрити с дребни власинки, тъмнозелени, понякога със синкавовиолетов отенък. Под лупа от долната страна на листата могат да се видят жлезисти власинки, които отделят етерично масло. Цветовете са дребни, червеновиолетови, събрани на върха на стъблото в класовидни съцветия, с петлистна сраснала чашка, петлистно сраснало венче и четири тичинки. Плодът се състои от четири яйцевидни, едносеменни червенокафяви орехчета. Цъфти юли-август.

Внимание! У нас има около 22 вида мента. За разлика от медицинската мента всички те не съдържат или съдържат малко ментол, който е съставна част на ментовото масло и по което те се ценят.

Разпространение:

Медицинската мента (Mentha Piperita L.) не се среща в диво състояние и е получена от кръстосването на диворастящите менти : водна мента (Mentha aquatica L.) и джоджена или обикновенната мента (Mentha viridis L.). Размножава се вегетативно чрез разсад. Отглежда се главно в Розовата долина. Из нашата страна се среща и подивяла.

Употребявана част:

За медицински цели се събират листата на растението.

Бране и сушене:

Листата се берат малко преди цъфтежа. Ментата се жъне сутрин след вдигане на росата, а след това се късат листата. Сушат се на сянка или в сушилня до 30°С. Изсушените листа са тъмно зелени отгоре и по-светло зелени отдолу, с приятна миризма и парливо-охлаждащ вкус.

Действие и употреба:

Билката има болкоуспокоително, антисептично, газогонно и успокоително действие. Употребява се при стомашни и чревни болки, гадене, повръщане, лош дъх на устата, сърдечна слабост, безсъние, епилепсия, хистерия, диария.

Външно: За бани при кожни сърбежи и безсъние, за жабуркане при зъбобол и гаргара при болки в гърлото, за компреси при рани, изкълчено, подуто.

Рецепта

1 суп. лъжица листа се киснат 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg
Начало