Билки » Тинтява жълта

 Тинтява жълта
Gentiana lutea L.

Сем. Тинтявови – Gentianaceae

Описание:

Многогодишно тревисто растение с право цилиндрично стъбло, високо до 1 м и с месест корен, дълъг до 1 м, отвън кафяв, а отвътре жълтеникав. Листата са срещуположни, едри, яйцевидни, обхващащи с долната си част стъблото, с дъговидна нерватура. Цветовете са жълти, събрани в прешлени на групи от 3 до 10 в пазвите на горните листа, с двуделна петлистна чашка, петлистно венче и 5 тичинки. Плодът е продълговата кутийка с многобройни тъмнокафяви крилати семена. Цъфти м. юли - август.

Разпространение:

Из влажните и каменливи поляни до 1500 м н.в. из всички наши планини.

Употребявана част:

За медицински цели се събират корените на растението.

Бране и сушене:

Вадят се корените на 3-4 годишни растения. Корените се вадят наесен, м. септември - октомври. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60°С, като по такъв начин се запазват от ферментация - необходимо условие за запазване на лечебните им свойства. Изсушените корени имат сивокафяв цвят отвън и жълтеникав до светлокафяв отвътре, с характерна миризма и силно горчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има апетитовъзбуждащо и усилващо храносмилането действие, подобрява дейността на черния дроб и жлъчката. Употребява се при стомашни и чревни болки, малокръвие, липса на апетит, скрофулоза, импетиго, болести на черния дроб и жлъчката.

Рецепта

1 каф. лъжичка нарязани коренища се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg
Начало