Билки » Ранилист

 Ранилист
Betonica officinalis L. (Stachys officinalis (L.) Trev.)

Сем. Устноцветни - Lamiaceae (Labiatae)

Описание:

Многогодишно тревисто растение с право четириръбесто стъбло, високо до 50 см. Листата са срещуположно назъбени, продълговато яйцевидни и мъхести. Приосновните листа образуват розетка, имат дълги дръжки и едри петури, стъблените са с къси дръжки, а връхните са дребни и почти приседнали. Цветовете са червеникави и двуполови, разположени в продълговати класовидни съцветия на върха на стъблото. Чашката е гола, петлистна в основата, като зъбците са късо заострени. Венчето е двуустно, сраснало, с 4 тичинки. Плодът е сух с 4 продълговати орехчета. Цъфти м. юни - септември.

Разпространение:

Из храсталаците и тревистите места до 1400 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират цъфтящата надземна част и корените.

Бране и сушене:

Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юни - септември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушеното растение е със зелен цвят, слаба неприятна миризма и горчив вкус. Корените се вадят през есента след увяхването на растението, м. септември - октомври. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушените корени са кафеви на цвят, без мирис и с нагарчащ вкус.

Действие и употреба:

Билката има болкоуспокоително, успокоително и отхрачващо действие. Употребява се при кашлица, възпаление на дихателните пътища, главоболие, виене на свят, епилепсия, възпаление на пикочните пътища, подагра, жълтеница.

Рецепта 1

1 суп. лъжица стръкове се киснат 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Рецепта 2

2 суп. лъжици корени се варят 10 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg
Начало