Билки » Пореч

 Пореч
Borago officinalis L.

Сем. Грапаволистни – Boraginaceae

Описание:

Многогодишно тревисто растение с високо до 60 см разклонено стъбло. Листата са последователни, сочни и целокрайни, като долните са елиптични, стеснени към дръжката, а горните - продълговато елиптични, с широки крилати дръжки, обхващащи стъблото. Цветовете са сини, събрани в съцветие грозд, наведени, с петлистна сраснала в основата си чашка, късотръбесто венче с петделна коронка, с 5 тичинки. Цялото растение е четинесто окосмено. Цъфти м. май - август.

Разпространение:

Родина на пореча е Средиземноморието. У нас - градинско растение. Среща се и подивяло.

Употребявана част:

За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.

Бране и сушене:

Стръковете се берат по време на цъфтежа м. май - август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят, слаба миризма и слузест вкус.

Действие и употреба:

Билката има пикочогонно, противовъзпалително, потогонно и слабително действие. Употребява се при стомашни болки, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, кожни обриви, сърцебиене на нервна почва, хистерия. Употребява се и за салата.

Рецепта

1 суп. лъжица от билката се кисне 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg
Начало