Лечебни рецепти » Витамин В6 (пиридоксин)

 Витамин В6 (пиридоксин)

Имам разнообразни смущения – обясняват ги с настъпващия климакс. Настояват да вземам витамин В6 – защо? Каква е ползата от него и как да си го набавя?”
В.Н., на 48 г. от П.

Витамин В6 (пиридоксин) е сравнително “млад витамин” – открит е през 1934 г., но днес е проучен много добре. Той се образува частично в червата на човека при дейността на намиращите се там полезни микроорганизми. Не се натрупва в черния дроб – 8 часа след консумиране на храната се отделя чрез урината. Сравнително стабилен – не се разрушава от топлина и кислород, но е чувствителен на светлина. При увреждане на нормалната чревна флора от микроорганизми (заболяване, дефектно хранене, лечение с антибиотици) се появява недостиг на витамин В6, което се отразява неблагоприятно на организма.

Функции

Една от важните му функции е да поддържа баланса на женските полови хормони (затова е известен като най-женския хормон), но е необходим и на мъжете, защото участва във важни процеси в организма. Това е основната причина да ви препоръчат витамин В6 (поради менопаузата). Освен това е особено необходим на жените, употребяващи противозачатъчни средства.
Витамин В6 участва в основните функции на мозъка, кръвта, сърцето и кръвоносните съдове, имунната система. При обмяната на белтъчините осигурява аминокиселините. Поддържа нормалното ниво на кръвната захар и мазнините. Необходим е за нормалния баланс на водата и важните соли (главно натрий и калий). Участва в поддържането на необходимите антитела срещу различните вредности.

Кога е необходим

Витамин В6 се препоръчва при стрес, физическа и умствена умора, преклимакс и климакс, при лечение с антибиотици, против стареене, атеросклероза, артрити, сърдечно-съдови заболявания.

Дозата

Необходимата дневна доза от витамин В6 е 1,5 – 3 мг. При посочените по-горе условия и заболявания, дозите е неколкократно по-висока.

Как да си го набавим

Освен чрез хапчета и биопродукти, можете да си набавите витамин В6 чрез храната: зърнени растения, орехи, картофи, спанак, карфиол, кочанът на зелето, моркови, домати, череши и ягоди, портокали, лимони, банани и т.н.; или чрез продуктите от животински произход: риба, пилешко и свинско месо, яйца, черен дроб.

Автор: Д-р Анна ПЕТКОВА

Представяме Ви:

Извънсърдечни аритмии?

Имам пристъпно сърцебиене. При прегледите ме уверяват, че не съм сърдечно болна. Лекувам се, но продължавам да получавам пристъпи. На какво може да се дължи и как да се справя? Т. Ш. от С. Извънсъ...

Тендовагинит

От това заболяване се оплакват машинописки, музиканти, балерини и други, чиято работа е свързана с продължително двигателно пренапрежение на пръстите, китките и глезените. Описание Тендоваге...

Биопрогноза за 18 - 24 декември

Метеорологичните условия в много райони от страната ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на артритно болните. Важно за тях е да се обличат достатъчно топло при излизане навън, за да предотв...

Биопрогноза зa 24-30 януари

Метеорологичните условия в много райони от страната ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на страдащите от хроничен или често повтарящ се бронхит. На хората, склонни към възпаление на дихате...

Начало