Лечебни рецепти » Цветни бани при ишиас и радикулит

 Цветни бани при ишиас и радикулит

Оказва се, че букетче цветя, набрани в гората или на ливадата, могат да изгонят по чудодеен начин болките от ишиас, артрит и радикулит.

Рецепта 1

Приготвя се букет от горски цветя, размесен със сено или прясно набран хвощ, които се накисват в 4 л вряла вода за 1 час, след което се затопля до 40º С, прецежда се и правят бани на крайниците за около 10 минути. Същата смес може да се използва 2-3 дни, като се претопля. Не се прилага при възпаления.

Рецепта 2

Правят се бани от 100 г стръкове от маточина, които се пускат в 5 литра кипяща вода. Съчетават се с бани от сено, люцерна и мента, комбинирани заедно. Редуват се през вечер.

Рецепта 3

Набира се букет от коприва, съчетава се с полски хвощ, който може да се закупи от аптеката, кипват се във вряща вода, покриваща една педя стръковете и се дръпва от огъня. Съдът се поставя настрани похлупен и когато водата поизстине, краката и ръцете се накисват. Много популярно в миналото е било жулкането с прясна коприва по колената и ръцете, засегнати от артрит или ревматизъм.

Рецепта 4

400 г дървени стърготини в платнена торбичка, се поставят в тенджера с вода и се варят 30 минути. Отварата се излива във вана или голям леген. Долива се гореща вода и се сяда или потапя болното място. Тялото се завива плътно отгоре, за да не излиза парата. Според народната медицина това е много важно, като целта е да се получи “парников ефект”. Стои се, докато водата не охладнее. Стърготините съдържат много полезни вещества и етерични масла, проникват в порите, проявявайки свойствата си. Тази рецепта е желателно да се прави преди лягане. Обикновено след 5 процедура болките намаляват, а след 10 болките постепенно изчезват. Не се прилага при възпаление.

ВНИМАНИЕ! В момент на активизиране на някои от т. нар. ревматични заболявания, не винаги топлината е подходяща, особено при данни за възпалителен процес. При оток мястото се налага с лед неколкократно, но за кратко.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Цикория и лен избавят от хремата

Застудяването ни причинява хрема, от която дълго не можем да се оттървем. За нейното лечение ефикасно се използват растителни средства, които имат противовъзпалителен, дезинфекционен и противоотечен е...

Заболявания на аналния канал и правото черво

Доцент доктор Георги Каменов е хирург с дългогодишна практика. Бивш заместник директор по лечебната част на Института “Пирогов” и бивш негов директор. С него разговаряме за заболяванията на аналния ка...

Биопрогноза 8-14 юни

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от бъбречно каменна болест. Най-важното в подобни случаи е да се приемат достатъчно течности. Особено препоръчителни са чайов...

Биопрогноза за периода 2 - 8 ноември

В края на тази седмица е възможно да зачестят пристъпите от главоболие при хора с мигрена. Най-важното по време на мигренозно главоболие е да се спазва постелен режим в стая, която е изолирана в макси...

Начало