Лечебни рецепти » Има ли спасение от шиповете

 Има ли спасение от шиповете

Шиповете са костно-ставни израстъци, които често се появяват още в млада или средна възраст. Заболяването е много разпространено, особено при хората над 60 г. - засяга 93% от тях. Образуват се при обездвижване, неправилна обмяна на веществата, след травми и т. н.

Кога израстъците създават проблеми?

Болките се предизвикват от притискане на нервите в областта на гръбначния стълб или на кръвоносните съдове, разположени в гръбначно-мозъчния канал. Появяват се оплаквания от главоболие, болки във врата, рамената и кръста, изтръпвания на крайниците, световъртеж и т. н. Особено застрашени са хората с наднормено тегло. Под влияние на тежестта, комбинирана с неподходящи обувки, сводът на ходилата се смъква, изглажда се и центърът на тежестта се променя, в резултат изшипяването става по-бързо. То се улеснява и от вдигането на тежести и извършването на тежка физическа работа. Храненето също играе роля, както и движението. Колкото повече се движи една става, толкова нейната функция се подобрява. Когато при възрастните движението е намалено, килограмите започват да се трупат и проблемът се задълбочава. А движението не може да бъде по-активно, тъй като болката го прави почти невъзможно.

Каква е профилактиката?

Профилактиката означава нормален сън, пълноценно и разнообразно хранене (често и по малко, с достатъчно приемане на течности), редовно ходене по голяма нужда, всекидневно движение, избягване на дългия престой на течение, поддържане на нормално телесно тегло.

Как се поставя диагноза?

Първата фаза на диагностиката е рентгенографията. Втората е изследването на периферните мускули и нерви, което става чрез електромиография и електроневрография. Така ще се установи дали шиповете пречат на нормалното провеждане на нервите, има ли възпаления на нервни окончания. Болният ще получи ясна прогноза за развитието на процеса. При гравоболие и световъртеж е желателно да се направи и Доплерова сонография – изследване на кръвообръщението, оросяването и кръвния ток.

Има ли медикаменти срещу болестта?

Лечението в повечето случаи е немедикаментозно. Досега медицината не е намерила лекарство срещу ошипяването. Терапията при шиповете включва преди всичко повече почивка на заболелия крайник, иглотерапия, физиотерапия, леки масажи с етерични масла навсякъде, където са се появили шипове. Тези масла обаче обезателно трябва да бъдат предписани от лекар-физиотерапевт.
Чрез методите на съвременната физиотерапия се цели да се премахнат болката и възпалението на периферните нерви, да се подобри кръвният ток и да се възстанови нормалната двигателна и мускулна дейност, да се предотвратят усложнения, като парези, нарушения в оросяването, обездвижване и прочие.

Помага ли масажът на врата?

Много хора с болки във врата или в гърба вследствие на шипове често търсят помощта на масажа и вярват, че той ще ги облекчи. В немалко случаи той може да доведе до тежки усложнения в областта на кръвоносните съдове. Възможно е да настъпят разкъсвания на артериите във врата, съдови спазми и временно да се ограничи притокът на кръв към мозъка. Наистина тези инцидентни не се случват често, но пострадалите получават дълготрайни и остри поражения вследствие на парализи. Възможно е да се стигне дори до мозъчен удар. Нерядко в резултат на масажа се стига до фрактури, приплъзнати дискове или дислокации.
Ако сте убедени, че масажите успокояват болките ви, нека те да бъдат леки и нежни. Така няма да нанесат вреда, а ще отнемат болката. За да не се стигне до неприятни инциденти, препоръчваме мануалната терапия да се назначава и извършва само от лекар-специалист.

Кoй е застрашен от шип в петата?

Преди всичко “дебеланковците” на средна възраст, хора с алкалоза, артрит, неврит или тандинит. Проблемът може да е свързан с натоварване дъгата на ходилото, усилено спортуване, лупус, неудобни обувки. Предлагаме ви да направите рентгеново изследване, за да сте сигурни в диагнозата. Костният шип в петата може да доведе до образуването на малки туморчета в окончанията на няколко нерва. Болката в тези случаи е нетърпима. Ще я успокоите с упражнения, физиотерапия и билки. Помагат и масажи с лед по стъпалото. Купувайте обувки с по-дебела подметка, защото и най-малката неравност върху пода, тротоарите и улиците ще усилят болката.

Как да различим болката от шиповете от сърдечната болка?

При засягане на последния шиен прешлен и първите гръдни болките наистина приличат на сърдечните. При шиповете обаче общото състояние не е засегнато, болката е продължителна (може да трае с дни) и се провокира от много външни фактори, свързани с израстъците: положение на шията при движение, лежане в леглото или седене в неудобна поза, простуда, промяна във времето. Понякога различаването на двете болки е трудно.
Най-простият начин да разберете от какво са породени е да вземете предписаното ви сърдечно лекарство или нитроглицерин. Ако болката се повлиява от него, възможно е тя да идва от сърцето. Ако болките се повлияват от обезболяващи (аналгин например) или от намазване с фелоран или обезболяващ спирт, тогава ще знаете, че проблемът ви идва от шиповете.
Сърдечната болка обикновено се придружава със слабост, лесна умора, промени в дишането и пулса – оплаквания, които не са характерни за шиповете. Ако въпреки всичко имате съмнения и сте обезпокоени, поискайте да ви бъде направена електрокардиограма. Понякога една грешна преценка може да струва много.

Автор: д-р Христо Петков

Представяме Ви:

Биопрогноза за 27 февруари - 5 март

Все повече зачестяват оплакванията от болки и чувство за тежест и дискомфорт в горната част на корема при страдащи от язвена болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване за...

Биопрогноза за периода 15-21 юли

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от бъбречно каменна болест. Съществено място в профилактиката и лечението на заболяванията на бъбреците и пикочните пътища заема ...

Колитите

Колитът е остро възпаление на дебелото черво, което е сравнително често както у деца, така и у възрастни хора. Той се причинява от различни инфекциозни агенти (коли-бактерии, салмонела, шигела), от пр...

Как да се избавя от цистита?

Преди да се обсъжда лечението на цистита, трябва да се изяснят някои важни данни, определящи начина на лечение. Дали няма хроничен възпалителен процес в самите бъбреци или в други тъкани около пикочни...

Начало