Лечебни рецепти » Лечение на ревматоиден артрит

 Лечение на ревматоиден артрит

Това е заболяване, което е различно от познатите ви ревматизъм и дистрофични ставни болести (артрози, шипове и др.). Засяга предимно жените (3-4 пъти по-често от мъжете) и се утвърди като едно сложно, системно и автоимунно заболяване със социална значимост. Засяга предимно ставите, но не е пощаден и целият организъм.

Причините са много

и не всички са изяснени. Още по-сложен е механизмът на развитие на заболяването и последователното засягане на организма.
Обобщаваме най-важното. Често наличие на инфекциозен причинител (огнище в организма на стрептококова или стафилококова инфекция). Въздействие на отключващи, външни фактори: климатични, термични, механични и др. Особена реакция на организма - колебания в реактивността и имунната защита, промени в съединителната тъкан. Следват тъканни и функционални нарушения в организма чрез прякото участие на ендокринната и нервна системи.

Симптомите

Коварството в развитието на ревматоидния артрит е предпристъпният период (той може да продължи години, без да е оформено заболяване!) симптомите са неопределени: общо неразположение, загуба на апетит и телесно тегло, изпотяване, лека температура. Ставните симптоми са незначителни, без белези на промяна в ставите - преходна болка, определящи се като артралгии. Преобладават мускулните болки и преходни възпаления на сухожилията. Най-често диагнозата ревматоиден артрит се оформя чак с появата на първия пристъп. Най-ранният признак за ставно възпаление е болката. Тя се появява спонтанно или при движение, редувана с чувство за схващане, което се отразява на движението. По-късно се оформя типичният ставен синдром: оток, зачервяване и деформация на ставите.

Заболяването засяга предимно ставите на ръцете

и то симетрично. Най-често засегнатите стави са тези между I и II костички на втори и трети пръст на ръцете. По-рядко се засягат другите малки и средни стави на ръцете, още по-рядко - големите стави (това се случва в по-млада възраст). Ставите на краката се увреждат по-рядко.

Какво ни причинява?

• Характерна за ревматоидния артрит е предимно нощната ставна болка, особено през втората половина на нощта.
Сутрешната скованост на ставите и поява на болка при първото движение също са типични. Болните от ревматоиден артрит са най-чувствителни към промените на климатичните фактори - 80 % от тях реагират с обостряне.
• След многократни пристъпи се оформят и ставните деформации. Те се дължат на промени във всички тъкани, ставните плоскости, обвивката на ставата, сухожилията и мускулите. Настъпват и функционалните нарушения: стеснен обем на движение на ставата до пълното й обездвижване - анкилоза.
Кои други тъкани се засягат от ревматоидния артрит? Кожата се променя (цвят, пигментации), оформят се характерни подкожни възли. Мускулите постепенно атрофират.
Сърцето се засяга по-рядко и различно от ревматизма. Сърдечните процеси са редки (предимно в млада възраст). По-често се засяга сърдечният мускул, но не се стига до тежки миокардити. По-сериозно е увреждането на бъбреците: отлагане в тях на веществото амилоид (амилоидоза, развитие на гломеронефрит, с настъпваща бъбречна недостатъчност). Почти всички болни от ревматоиден артрит развиват анемия, която се поддава трудно на лечение.

За диагнозата

на ревматоидния артрит са изработени точни схеми и критерии и по тях болните се поставят в отделни групи: сигурен ревматоиден артрит, вероятен (тук наблюдението е засилено), комбинирани форми. Има сигурни лабораторни, имунологични, рентгенови, хистологични маркери и др. изследвания, които задължително се осъществяват за диагнозата!

Какво да правим?

Задачите на лечението: откриване на вероятните причини и отстраняването им; противовъзпалително лечение (медикаментите са много и се избират от специалисти!). Особено важно е стабилизирането на имунната система (начин на живот, хранене, ваксини, имуномодулатори, медикаменти, хранителни добавки).
Възстановителната терапия (рехабилитация, физио- и балнеолечение, системно и умерено физическо усилие и т.н.) е решаваща, за да се постигне възможното ограничаване на инвалидизирането!

Автор: д-р Христо Петков

Представяме Ви:

Раничките по крака при разширените вени!

"Появи ми се малка раничка на крака, без да съм се удряла. Имам слабо разширени вени, може ли те да са причина за раничката?" А. Н. на 71 г. от София. Предположението ви е вярно. При ...

Биопрогноза зa 11-17 октомври

Преминаването на 14.10. на луната през фаза пълнолуние прави този ден подходящ за спазването на т.нар. лунна диета. За целта в продължение на едно денонощие се приемат само течности, предимно под форм...

Биопрогноза за периода 22-28 май

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от хемороиди. Важно при наличие на подобен проблем е да се спазва диета, бедна на силни подправки и алкохол. Напротив, особено д...

Биопрогноза за 27 февруари - 5 март

Все повече зачестяват оплакванията от болки и чувство за тежест и дискомфорт в горната част на корема при страдащи от язвена болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване за...

Начало