Лечебни рецепти » ПСОРИАЗИС

 ПСОРИАЗИС

Рецепта 1

Листа от коприва 50 г
Стръкове от камшик 50 г
Стръкове от мечо грозде 50 г

Съставките се смесват. 2 супени лъжици от сместа се варят в продължение на 10 мин в 500 мл вода. Пият се по 100 мл 4 пъти на ден преди ядене.
Външно засегнатото място се маже с пресен сок от корените на змийска хурка.

Рецепта 2

2 с. л. корени от сарсапарила се сипват в 500 мл кипяща вода и врят на тих огън 10 мин без капак. Киснат без похлупак 60 минути. Прецежда се и получената отвара се изпива за деня. Тъй като сарсапарилата се внася, ако липсва в билковте аптеки, със същия ефект и по същия начин може да се приготви отвара от стрък обикновено изсипливиче.

Рецепта 3

Дъбови кори 10 г
Бял равнец 20 г
Орехови черупки 20 г
Росопас 20 г
Великденче 30 г
Върбова кора 30 г
Змийско мляко 30 г
Невен 30 г
Ливадно отвратниче 40 г
Коприва 50 г

1 препълнена ч. л. от сместа се попарва с вряла вода и се кисне 3 минути. Ако имате възможности, използвайте по-пресни билки, тъй като са по-полезни за заболяванeто. През деня чаят се пие на глътки (1,5-2 л на ден). Всяка глътка се поема моментално от тялото и се преработва. Кожата в поразените части се маже с мас от свински черва 2 пъти дневно.

Рецепта 4

50 г счукани пресни корени от змийска хурка се размесват с 500 г пчелен мед. Приема се 3 пъти дневно по 1 ч. л.

Рецепта 5

Стръкове от змийско мляко 50 г
Цветове от черен бъз 50 г
Стръкове от полски хвощ (или листа от боровинки) 50 г
Корени от бял оман 100 г
Стръкове от жълт кантарион 150 г

1 с. л. (с връх) от сместа се залива с 1 чаша кипяща вода. Оставя се да кисне 12 часа. Прецежда се. Приема се по 1/3 от чашата 3 пъти дневно 20-30 мин. преди ядене в продължение на 2-3 месеца. След всеки курс на лечение се прави почивка от 7 дни.

Рецепта 6

Листа от градински чай 60 г
Стръкове от риган 45 г
Плодчета от хвойна 45 г
Листа от боровинка 30 г
Брезови пъпки 30 г
Коренище от блатген аир 30 г
Стръкове от полски хвощ 30 г

За възрастен болен се взема 1 с. л. от сместа, залива се с чаша кипяща вода, след което кисне, докато се охлади. Прецежда се и се приема по 1/3 от чашата 3 пъти дневно след хранене в продължение на 4-5 седмици.

Рецепта 7

1 с. л. (с връх) от добре размесени стръкове от змийско мляко и от трицветна теменуга (по 50 г от всяка билка) се залива с 1 чаша кипяща вода. Кисне 6 часа. Приема се по 1 ч. от настойката 2 пъти дневно след хранене.

Рецепта 8

Листа от коприва 100 г
Цветове от трънка 50 г
Листа или корени от глухарче 50 г

Билките се смесват добре.1 препълнена с. л. се залива с 1 чаша кипяща вода. Кисне 4 часа. Приема се по 1/3 от чашата 3 пъти дневно 30 мин преди хранене.

Рецепта 9

1 с. л. цвят от черен бъз се залива с 500 мл кипяща вода. Похлупва се, за да стане запарката и след като изстине (в рамките на 1 час) се прецежда и се изпива за 1 ден.

Рецепта 10

Вземат се добре узрели плодове от черен бъз. В голям съд се слагат последователно ред черен бъз, ред – захар и така, докато се напълни съдът. Оставя се на хладно 10 дни. След това съдържанието се разбърква енергично и плодовете се размачкват. Готовият сироп се прецежда и се налива в бутилки, които се съхраняват на хладно. От течността се пие по 1 ч. л. 4 пъти дневно преди хранене.

Рецепта 11

Намазват се поразените участъци с пресен сок от змийско мляко 1-2 пъти дневно, докато се почувства подобрение.

Рецепта 12

100 г корени от чер оман се заливат с 1 л вода. Оставят се да врат 15 минути. След това киснат едно денонощие и отварата се прецежда. Правят се компреси 2-3 пъти за 24 часа.

Автор: recepty.bg

Още рецепти:

Представяме Ви:

Горската ягода сваля кръвното

Лечебната част на растението (Fragaria vesca) са листата с дръжките. Използва се при хипертония, съдови смущения, главоболие, маточни кръвоизливи, стомашно-чревни възпаления, пясък и камъни в бъбрецит...

Сърдечен пристъп – как да реагираме?

Сърдечните пристъпи не са изключение. На всеки от нас може да се наложи да окаже първа помощ на себе си или на близък човек. В тази ситуация най-важното е да запазим самообладание. Преди всичко ...

Биопрогноза зa 12 - 18 юли

През периода е възможно да се обострят проблемите от здравословно естество при страдащи от бъбречно каменна болест. Най – важното при склонност към образуване на камъни и песъчинки в бъбреците е да се...

Язваджиите да внимават с храната!

През периода по-сериозни проблеми от здравословно естество могат да имат страдащите от хроничен гастрит. Важно за тях е да ограничат консумацията на силни подправки, на пушени и пържени храни, а също ...

Начало