Лечебни рецепти » Безплодието – причини и лечение

 Безплодието – причини и лечение

Безплодие означава невъзможност да се осъществи оплождане. Приема се, че ако не настъпи бременност след 12 месеца редовен полов живот без използуване на контрацептивни средства и методи, то съпружеската двойка трябва да се счита за потенциално безплодна и е необходимо да се консултира с лекар-специалист.
У нас честотата на брачното безплодие възлиза на 10-14% от брачните двойки, като причините са почти по равно поделени между съпрузите и съпругите. При около 15% от безплодните бракове причините за това обаче остават неизяснени. Тъй като проблемът засяга и двамата съпрузи, наложително е те да се изследват едновременно. Минимумът от изследвания трябва да включва анализ на спермата у мъжа и определяне на овулацията и проходимостта на маточните тръби у жената.

Една от причините: Нарушения в овулацията

Към тези нарушения ще причислим: първичната аменорея (липса на менструация след окончателното полово съзряване); вторична аменорея (липса на менструация за период по-продължителен от три месеца, при условие, че жената е имала преди това една или повече спонтанни менструации); олигоменорея - рядко настъпваща менструация; ановулаторни цикли (менструални цикли от 3 до 6 седмици с отсъствие на овулация). Трябва да се прибави и недостатъчността в развитието на яйчниковия фоликул или на жълтото тяло. При него жената остава безплодна, независимо от това, че по външни признаци овулация има.
При наличие на аменорея винаги първо трябва да се изключи недоразвитие или липса на матката. В преобладаващата част от случаите първичната аменорея се дължи или на липса на полови жлези, или на нарушения в хипоталамо- хипофизната система.
Олигоменореята и вторичната аменорея могат да са резултат на психогенни, хормонални, възпалителни и други причини. Психогенно обусловените аменорея и олигоменорея са свързани със стресови ситуации, които водят до нарушения в цикличната регулация на менструалния цикъл и овулацията. След преминаване на тези стресови ситуации менструалният цикъл възстановява предишната си характеристика.
Хормонално-обусловената вторична олиго- и аменорея се дължи на нарушения във функцията на хипоталамуса и (или хипофизата) ненормално повишена или понижена функция на щитовидната жлеза или на надбъбречните жлези. До нередовна или липсваща менструация могат да доведат и сраствания в маточната кухина след аборт или след възпалителен процес на маточната лигавица (тежка инфекция след аборт, след раждане или след прекратена туберкулоза). Честа причина за олиго- и аменорея са затлъстяване, професионални вредности, алкохолизъм и други интоксации.
!!! Лечението на жените с нарушение на овулацията се провежда от специалист по женския стерилитет, съвместно с ендокринолози, акушер-гинеколози и други специалисти след изследвания и изясняване на конкретните причини за стерилитет.

Големият риск: Възпаленията на маточните тръби

Повечето от заболяванията на маточните тръби възникват в резултат на възпалителен процес в тях. Нормалните физиологични процеси в маточните тръби осигуряват транспорт на яйцеклетката и сперматозоидите, тяхното хранене,оплождането и транспорта на оплодената яйцеклетка до маточната кухина.

Кои са най-честите причини за запушване на маточните тръби?

• На първо място – минала инфекция на органите в областта на таза, често пъти, причинена от гонорея, туберкулоза или някаква друга бактериална инфекция.
• Перитонит – най-често като вторична инфекция от перфориран апендисит;
• Контракции на тръбите, дължащи се на напрежение или на емоционални фактори;
• Миома в горната част на матката, която запушва отвора на тръбите;
• Ендометрит

Как се диагностицира запушването на тръбите?

Това става чрез хистеросалпингография. Изследването се извършва амбулаторно от рентгенолог или гинеколог, прилага се много лека упойка. Друг метод е въвеждането в маточната кухина и тръбите на газ (въглероден двуокис), след което се наблюдава навлизането му в коремната кухина. Ако маточните тръби са отворени, този газ прониква в коремната кухина и налягането, което се отчита на манометъра, пада. Преди да се направи снимка на маточната кухина, лекарят трябва да се увери, че няма остри възпаления на влагалището, матката или в тръбите. Ако тръбите се отворени при навлизането на газа в коремната кухина, пациентката изпитва за кратко време леки болки в областта на плешката.


ВНИМАВАЙТЕ С АБОРТИТЕ!

Относителният дял на случаите, при които възниква безплодие в резултат на извършен медицински аборт достига до 5%. Колкото по-рано се прекъсне бременността, толкова по-малка е вероятността да настъпи подобна последица.

Туберкулозата на половата система също е причина

Тя е винаги вторична - инфекцията се пренася по кръвен път от туберкулозно заболяване на други органи и системи (обикновено от белите дробове) засяга и маточните тръби, като предизвиква обширни страствания. Ранното откриване и лечение на туберкулозния процес са от решаващо значение за успешно предотвратяване на евентуално безплодие.

Повишено внимание към вътрематочните средства

Тяхната употреба с контрацептивна цел, макар и рядко, може да причини вътрематочна инфекция, която да доведе до заболяване на маточните тръби с последваща непроходимост. Поради това вътрематочните контрацептивни средства не се препоръчват при жени, които не са раждали, както и за семейства, желаещи още деца. В такива случаи е целесъобразно да се обсъди употребата на други противозачатъчни средства.

Въвеждането на вътрематочни контрацептивни средства при наличие на възпалителни заболявания на влагалището трябва да се избягва, а при наличие едновременно на възпаление и вътрематочно противозачатъчно средство изважданото на последното винаги да става под антибиотична защита.

Тумори и аномалии не позволяват да се зачене

Немалко от причините за безплодието се откриват в матката и влагалището. От страна на матката това са: ендометриозата, травматичните поражения на маточната лигавица, маточните тумори и някои вродени маточни аномалии. Ендометриоза се установява почти в 15% от случаите с вторично безплодие. От маточните тумори най-голямо значение имат миомите. Макар че болните с маточни миоми са способни да забременеят, нерядко миомите представляват единствената причина за стерилитет. Често след отстраняване на такива миоми при оптимално съхраняване на матката настъпва забременяване. Травмичните увреди на маточната лигавица настъпват при извършване на аборт или при ревизия на маточната кухина след усложнено раждане. Те водят до сраствания в маточната кухина и липса на менструация.
Причина за безплодие могат да бъдат и болестни състояния на маточната шийка и промяна на качествата на цервикалната слуз, които възпрепятствуват придвижването на сперматозоидите към маточната кухина.
Промени във влагалището от различно естество също могат да бъдат причини за стерилитет у жената. Най-честа причина са възпалителни заболявания на влагалището (колпити). Влагалищната гонорея променя качеството на влагалищния секрет, като понижава Рн и изменя ензимния му състав. Това намалява подвижността на сперматозоидите и затруднява тяхното предвижване. Влагалищната трихомоноза нерядко прави осъществяването на полов акт невъзможно.
Лечението е насочено към отстраняване на конкретните причини за безплодие при всеки отделен случай.

В какво се състои мъжкият стералитет?

Стерилният мъж не произдвежда сперматозоиди или произвежда недостатъчно активни и нормални сперматозоиди, за да зачене жената. Най-честата причина за липсата на сперматозоиди са някои аномалии в развитието, от които може да възникне вродената неспособност те да се произвеждат. Тази неспособност може да се дължи и на орхит – доста срещано възпаление на тестикулите вследствие на прекарана заушка при възрастен мъж. Липсата на сперматозоиди може да зависи и от механична пречка, която не им позволява да се придвижат от тестикула през семеотводния канал. Една минала инфекция – като гонореята например, също е вероятна причина за запушването на този канал, който свързва тестикула със семенната торбичка.

Недостатъчният или намален брой сперматозоиди може да се дължат на:

• дисфункция на жлезите с вътрешна секреция
• възпаление на тестикулите, което предизвиква тяхната атрофия, например нарушения в кръвообръщението.
• Причина могат да бъдат и честите пхолови контакти, изтощителна болест, хирургически операции и т. н.

Лечението

Лечението на безплодието е комплексно, и в него вземат участие специалисти - гинеколози, ендокринолози, уролози и други. Когато безплодието е нелечимо, последната възможност е да се осинови дете. Много надежди създава разработеният със съвместните усилия на гинеколози, ембриолози и биолози съвременен метод за оплождане "ин витро" и пренасяне на оплодената яйцеклетка в матката на жената (методът е известен като "бебе в епруветка").
У нас съществува мрежа от кабинети по стерилитет, които се занимават с профилактика, изследване и лечение на брачното безплодие.

Автор: д-р Емилия Велева, гинеколог

Представяме Ви:

Биопрогноза зa 20-26 юни

По – сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от хемороиди. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на по – активен двигателен режим...

Биопрогноза за 5-11 март

През периода е възможно да зачестят оплакванията от болки и чувство за тежест и дискомфорт в областта на подбедриците при страдащи от разширени вени. С профилактична цел, а и при настъпили вече оплакв...

Херпес след онкологична операция

Съпругата ми има рак и претърпя коремна операция. След нея й се появи херпес. Започнаха да го лекуват, но ще съм ви благодарен, ако ми разясните защо този херпес се появи след операцията. И. К. от 3...

Стари рецепти помагат при стенокардия

За успокоение, премахване на сърдечната болка и спазъма на сърдечните съдове много помагат следните смеси: • Прави се смес от 200 мл лимонов сок, 200 мл чист зехтин, 2 г камфор на кристали, предв...

Начало