Лечебни рецепти » Как се лекуват гъбичките в устата?

 Как се лекуват гъбичките в устата?

Отслабването на защитните сили на организма е причината при възрастните хора и при малките деца са се развият гъбички в устата. Заболяването се нарича кандидоза. Засяга устата и хранопровода и причинява затруднения при преглъщането. Това оплакване обикновено се съчетава с белезникави налепи по лигавиците. В устата се усеща парене и изсъхване. Понякога се проявява и парене зад гръдната кост.
Лечението е местно (в устата) и общо (на целия организъм). Засегнатите места, когато са достъпни, се намазват с препарати, съдържащи веществото имидазол. За да се премахнат гъбичките, намазването продължава 2-3 седмици. За въздействие върху целия организъм се приемат таблетки - кетоконазол или флуконазол. В аптеките се предлага и вносният препарат орунгал. Медикаментите се дозират от лекар според тежестта на заболяването. Необходимо е да се направи изследване на кръвната захар, за да се изключи наличието на диабет, да се намали стресът и общото изтощение на организма.
Ако пострадалият има зъбна протеза, тя трябва да се прегледа от стоматолог. Там, където протезата е неудобна, се появява гъбичката кандида албиканс. Препаратите срещу паразита могат да се поставят както в устата, така и в самата протеза. Особено актуални са протезите, в чийто състав се включва вещество против гъбички. А изрядната хигиена в устата се разбира от само себе си.

Помощ от природата

• 1 с. л. стръкове от камшик се заливат с 200 мл вряща вода. Ври 10 минути. Отварата се прецежда и с течността устната кухина се жабури няколко пъти на ден.
• 1 с. л. цвят от лайка се смесва с 1 с. л. листа от градински чай. Сместа се залива с 400 мл вряща вода. Кисне 10 минути. След като се прецеди, със запарката се жабури устната кухина през 2 часа.
• 1 с. л. листа от смрадлика се залива с 500 мл студена вода. Течността се кипва, след което се оставя на огъня още 3-4 минути. Когато отварата поизстине, се прецежда. С нея устната кухина се жабурка няколко пъти на ден.
• 1 с. л. цвят от лайка се залива с 500 мл вряла вода. Вари се 2 мин, след което отварата се оставя да поизстине. Устата се жабури 2-3 пъти дневно.

Автор: д-р Елена Стоянова

Представяме Ви:

Как се лекува колит

Колитът е остро възпаление на дебелото черво, което е сравнително често както у деца, така и у възрастни хора. Той се причинява от различни инфекциозни агенти (коли-бактерии, салмонела, шигела), от пр...

Биопрогноза 17-23 септември

В началото на периода е възможно да зачестят пристъпите от главоболие при страдащи от мигрена. За намаляване на честотата, на силата и на продължителността на мигренозните атаки ще спомогне ежедневнот...

Биопрогноза зa 13-19 септември

Все повече зачестяват оплакванията от болки и чувство за дразнене в гърлото и от общо неразположение, дължащи се на характерните сезонни вируси. От полза в подобни случаи ще бъде използването на пропо...

Биопрогноза зa 12 - 18 април

Страхът и стресът, свързани със заразяване от корона вирус, със социалната изолация и с необходимостта да спазваме редица други ограничения водят до все по – голямо разпространение на оплакванията от ...

Начало