Лечебни рецепти » Как се лекуват гъбичките в устата?

 Как се лекуват гъбичките в устата?

Отслабването на защитните сили на организма е причината при възрастните хора и при малките деца са се развият гъбички в устата. Заболяването се нарича кандидоза. Засяга устата и хранопровода и причинява затруднения при преглъщането. Това оплакване обикновено се съчетава с белезникави налепи по лигавиците. В устата се усеща парене и изсъхване. Понякога се проявява и парене зад гръдната кост.
Лечението е местно (в устата) и общо (на целия организъм). Засегнатите места, когато са достъпни, се намазват с препарати, съдържащи веществото имидазол. За да се премахнат гъбичките, намазването продължава 2-3 седмици. За въздействие върху целия организъм се приемат таблетки - кетоконазол или флуконазол. В аптеките се предлага и вносният препарат орунгал. Медикаментите се дозират от лекар според тежестта на заболяването. Необходимо е да се направи изследване на кръвната захар, за да се изключи наличието на диабет, да се намали стресът и общото изтощение на организма.
Ако пострадалият има зъбна протеза, тя трябва да се прегледа от стоматолог. Там, където протезата е неудобна, се появява гъбичката кандида албиканс. Препаратите срещу паразита могат да се поставят както в устата, така и в самата протеза. Особено актуални са протезите, в чийто състав се включва вещество против гъбички. А изрядната хигиена в устата се разбира от само себе си.

Помощ от природата

• 1 с. л. стръкове от камшик се заливат с 200 мл вряща вода. Ври 10 минути. Отварата се прецежда и с течността устната кухина се жабури няколко пъти на ден.
• 1 с. л. цвят от лайка се смесва с 1 с. л. листа от градински чай. Сместа се залива с 400 мл вряща вода. Кисне 10 минути. След като се прецеди, със запарката се жабури устната кухина през 2 часа.
• 1 с. л. листа от смрадлика се залива с 500 мл студена вода. Течността се кипва, след което се оставя на огъня още 3-4 минути. Когато отварата поизстине, се прецежда. С нея устната кухина се жабурка няколко пъти на ден.
• 1 с. л. цвят от лайка се залива с 500 мл вряла вода. Вари се 2 мин, след което отварата се оставя да поизстине. Устата се жабури 2-3 пъти дневно.

Автор: д-р Елена Стоянова

Представяме Ви:

Лопен при кашлица и задух

Добре е за цялото семейство да имате под ръка лопен (Verbascum phlomoides). Лечебни са венечните листа на цветовете, без чашките. Употребява се при кашлици, бронхити, задух, ларингит, чернодробни и бе...

Грузински лек за сърцето на Сталин

Грузинските лечители от край време се славят със своите рецепти за здраво сърце. С тях те лекували различни сърдечни проблеми, включително и порок на сърцето. Казват, че дори Сталин се доверявал на гр...

Биопрогноза за 24-30 април

След празничните трапези е възможно да се засилят оплакванията от болки и чувство за тежест и дискомфорт в областта на корема при страдащи от колит. Това налага да се ограничи консумацията на пушени, ...

Биопрогноза за 13-19 ноември

Все повече зачестяват вирусните инфекции на горните дихателни пътища. С профилактична цел, а и при настъпила вече инфекция, е препоръчително приемането 2 – 3 пъти дневно на по 1 – 2 капсули от храните...

Начало