Лечебни рецепти » Рехабилитация при коксатртроза

 Рехабилитация при коксатртроза

Аз съм на 54 г. и страдам от коксартроза. Каква рехабилитация трябва да се предприеме, за да се избегне хирургичната намеса в моя случай?
Дим. М. от С.


Не пишете как се е стигнало до заболяването, но по правило то започва в зрялата и напреднала възраст. Има обаче и млади хора с коксартроза, която се развива след счупване в областта на главичката на бедрената кост или вродени аномалии на ставата.

Прогнозата е благоприятна

Рехабилитацията, от която се интересувате, трябва да бъде насочена срещу болката, мускулната слабост и контрактура, остеопорозата, скъсения крак, наднорменото тегло и пр. Имайте пред вид, че рехабилитационният процес е дълъг и ефектът идва бавно. Това налага спечелване на доверието на болния и сътрудничество от негова страна. При правилна програма и добра съвместна работа могат да се получат добри резултати, без да се стига до хирургическа интервенция. Наша пациентка (72 г.) получи коксартроза преди 16 години (гприблизително на Вашата възраст). Тя изпълняваше стриктно рехабилитационната си програма, успешно завърши трудовия си стаж и живее без особена болка, обслужва семейството и се включва в подходящи за нея трудови дейности.

Видове процедури

Накратко ще се спрем на най-важните лечебно-рехабилитационни мероприятия. Срещу болката и контрактурата най-добре да се дадат обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти заедно с такива за релаксиране (фелоран, волтарен, диклофенак, индометацин, мидокалм, миоластан и др.) Добър ефект срещу оплакванията дават и някои специализирани методи от кинезитерапията – постизометрични релаксации, манипулации за разтягане на мускулите, релаксиращ масаж и др. Тези манипулации намаляват спазъма, болката и като последица на това обема на движение и походката се подобряват. Добре е да се обучи някой от близките на болния да извършва и част от тези манипулации вкъщи.
Срещу мускулната слабост години наред прилагаме електростимулация със средночестотни токове, като ги съчетаваме с волеви съкращения от самия болен.
При наличие на умерена до силна болка е добре болният да ползва помощно средство – бастун или канадка. Това облекчава ставата, намалява болката и я предпазва от износване. При скъсяване на крака повече от 1,2 см е добре да се коригира скъсяването, като се постави стелка или подметка на обувката на скъсения крак. Корекцията обаче не трябва да е пълна. Един дефицит от 0.5 см е полезен, за да може кракът да е по-опънат при ходене.

Ако имате остеопороза

Често заболяването се съпровожда от остеопороза. Балнеолечението с гореща вода в тези случаи е противопоказана, пиенето на флуорсъдържащи минерални води е желателно (Девин, Хисаря и др.). Добър ефект дава калният препарат “Торфозол” по египетския метод. Важна е и диетата. Приемането на храни, богати на калций (главно мляко и др. млечни продукти, плодове), е задължително. Добре е също така да се вземат лекарства, предпазващи хрущяла и подпомагащи строежа на костната структура - миокалцик, фосамакс, остеогенон, флуор съдържащи препарати, витамините Д и Са-съдържащи и др.
Наднорменото тегло трябва непременно да се редуцира до нормата и дори малко под нея.
Бъдете сигурна, че при добра рехабилитационна програма могат да постигнете добри резултати и не се стигне до операция и тежка инвалидност.

Автор: Проф. д-р Димитър КОСТАДИНОВ

Представяме Ви:

Биопрогноза 11-17 януари

През периода е възможно да зачестят оплакванията от болки и чувство за скованост в ставите при страдащи от артроза и артрит. Това налага да се избягват евентуални по-големи натоварвания на болните ста...

Биопрогноза за периода 28 февруари - 6 март

Ако в началото на периода се чувствате уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус, причина за това ваше състояние можа да бъде въздействието върху нервната ви система на луната, преминаваща през фаза н...

Черният дроб наболява, горчив вкус и подуване на корема

През периода е възможно да зачестят оплакванията от болки и чувство за тежест в чернодробната област, от горчив вкус в устата и от подуване на корема от газове при хора с дискинезия на жлъчните пътищ...

Биопрогноза за периода 28 декември - 3 януари

Празничните трапези могат да окажат известно неблагоприятно въздействие върху здравето на страдащите от язвена болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването...

Начало