Лечебни рецепти » Що е слединфарктна аневризма?

 Що е слединфарктна аневризма?

Д.М. на 67 г. от София сподели по телефона: "Наскоро преболедувах от тежък сърдечен инфаркт. На контролния преглед с ехограф ми казаха, че съм оформил слединфарктна аневризма. Много съм разтревожен, обяснете ми какво представлява и какъв е съветът ви?"

Слединфарктната аневризма е от сериозните усложнения на заболяването. Тя променя структурата на сърцето, отразява се на важните му функции. Най-често слединфарктната аневризма се развива още в острия стадий на инфаркта (първите дни) или в подострия (първите две седмици). Инфарктът може да засегне различни места от сърцето в зависимост от това кой кръвоносен съд е запушен. На мястото, което се храни от този съд, се получават сериозни промени в сърдечните клетки -от биохимични до тяхното "умиране" (некроза). Когато е засегната по-голяма част от сърдечната стена и инфарктът е обхванал почти цялата й дебелина, се създават условия за образуване на аневризмата. Тя се "издува" в различна степен и прилича на сак или торба. В тази област сърдечният мускул не може да извършва нормалното си свиване и разпускане. Има относителен застой на кръвта в аневризмата и условия за образуване на тромби. Стената на сърцето тук е по-слаба и намалява общата ефективност на сърдечната помпа.
От тук и по-честите усложнения: сърдечна недостатъчност, тромб с възможност за откъсване на частици и емболия в друг орган. При засилване на сърдечната дейност поради рязко повишено натоварване на сърцето (физическо или психично) - има вероятност от разкъсване на аневризмата. Последиците са в зависимост от това, къде е аневризмата и нейният пробив. Когато аневризмата е на септума (преградата между двете камери), се получава шънт (комуникация между ляво и дясно стомахче), т.е. проблемът е вътре в сърцето. Ако пробивът на аневризмата е другаде - кръв се излива в сърдечната торбичка и може да се стигне до сърдечна тампонада. Тези усложнения подлежат на хирургично лечение. Разбира се, плановата операция след оценка на индикациите, най-добре решава предварително избягването на драматичните усложнения. Искате съветите ни, а те са в следните насоки:

• Спазвайте стриктно назначения режим на рехабилитация, хранене и лекарства. Колкото по-бързо и пълно оздравява болната част от сърцето, толкова по-възможно е намаляването на аневризмата.
• Не пропускайте назначените контролни изследвания. Ехокардиография-та е много важна - проследява се динамиката в развитието на аневризмата на принципа на сравнението на данните.
• Не допускайте внезапно голямо сърцебиене или повишаване на кръвното налягане - те са в зависимост от физическата активност и емоциите, резки промени в дозите на лекарствата.
• Не обременявайте сърцето с обилно хранене - то затруднява дейността му! Грижете се за редовна дефекация и не допускайте газове и подуване на корема.

Автор: д-р Ани Георгиева

Представяме Ви:

Каква е ролята на витамин В6 (пиридоксин)

Имам разнообразни смущения - обясняват ги с настъпващия климакс. Настояват да вземам витамин В6 - защо? Каква е ползата от него и как да си го набавя? Витамин В6 (пиридоксин) е сравнително "млад ...

Биопрогноза за периода 20-26 юли

Ако в началото на периода се чувствате уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на луната, приминала току що през ...

Биопрогноза 24-30 септември

Периодът ще бъде сравнително неблагоприятен за здравето на страдащите от язвена болест. Многo важно място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на диета, бедна на пържени, п...

Плискайте очите с вода, внимавайте с излизанията навън

Все повече зачестяват оплакванията от кихане, хрема и чувство за сърбеж и дразнене в очите и ноздрите при страдащи от сенна хрема. Най-важното за тях е по възможност да избягват контакти с алергизиращ...

Начало