Лечебни рецепти » Хранителните отравяния

 Хранителните отравяния

Това са остри инфекциозни заболявания,възникващи след приемане на заразена с микроорганизми храна. Климатичните условия през лятото - високи температури и влага, съчетани с изобилието на мухи и гризачи (мишки и плъхове), благоприятстват развитието и разпространението на много от тях, поради което ги наблюдаваме най-често в този сезон.

Заразяване и симптоми

Хранителни токсоинфекции причиняват най-различни болестотворни агенти - бактерии, вируси, гъбички и др. Най-чести от тях са бактериите от групата на салмонелите - в 60 % до 80 %. Преносител на заразата са домашните животни и птици. Заразяването става чрез консумиране на месо от болни животни или яйца от тях. Голяма роля в пренасяне на инфекцията играят и мухите, а така също и гризачите. Особено опасен е заболелият човек, който чрез фекалиите най-често става източник на инфекция и разпространяване на заболяването. Опасен е и преболедувалият, недоизлекуван,останал заразоносител.
Салмонелозните гастроентероколити се изявяват от 5-6 до 48 часа след консумацията на заразената храна. Проявяват се с гадене, повръщане, болки в корема и изхождане на диа-рични изпражнения - от кашави до воднисти, които могат да бъдат от няколко до 10-15 и повече в денонощие. Може да се появи и температура с втрисане. Симптомите обикновено отзвучават за няколко дни, но може да се задълбочат и получат усложнения и от други органи. Протичането е по-тежко при деца и изтощени и възрастни хора.
Остри хранителни токсоинфекции могат да предизвикат и бактерии от групата на коли и параколи, които са нормални обитатели на червата, но при определени условия могат да станат болестотворни и да предизвикат храносмилателни разстройства. Заразата се пренася чрез фекалиите, от които мухи и гризачи я разнасят и замърсяват други храни и предмети. Клиничната картина на тези инфекции се проявява 4 до 6 часа от инфектирането. Основни симптоми са гадене, повръщане, коремни болки, диарии при обща интоксикация, изявена в унесеност, сънливост. Температурата обикновено е висока. Заболяването продължава около една седмица и оздравява. Рядко се хронифицира.
Стафилококи и стрептококи са други причинители на хранителни токсоинфек-ции. Инкубационният период също е кратък - 1 до 6 часа. Клиничната картина е доста бурна, изпражненията са воднисти с доста слуз, а понякога съдържат и необил-но количество кръв. Обикновено температурата е нормална. Заболяването е краткотрайно и оздравява за 1-2 дни. Рядко може да се наблюдава и по-тежка клинична картина. Вирусните гастроентероколити обикновено се изявяват на фона на обща вирусна инфекция - температура, отпадналост, мускулни болки, белодробни или сърдечни смущения, наличие на диарии до 10-15 в денонощие. Заразяването тук е по контактен път. Инкубационният период е най-често 10-12 часа. Причинители на чревна симптоматика са вируси от типа на: коксаки-, ехо-, ентеро- и грипните вируси.

Лечението: най-често домашно

Разбира се, това се отнася до леките случаи и при наличие на съответни хигиенни условия или болнично при по-тежко протичащите случаи и съществува опасност за разнасяне на инфекцията при живущи влоши санитарно-хигиенни условия и несъблюдаване на хигиенните норми на хранене. Лечението при всички случаи се назначава от лекар, съответно на предполагаемия или доказан причинител. Диетата е от съществено значение и понякога, при леките случаи, само тя може да доведе до освобождаване на организма от инфекцията. От значение е изчистване на стомаха и червата от приетата храна, когато тя е причинител на заболяването - извършване на промивка на стомаха или приемане на очистително, оставане на глад първите 1 -2 дни, като заболелият приема обилно течности под формата на чайове и билкови отвари, а при тежките случаи и инфузионни вливания. Захранването става постепенно с оризови отвари, ябълкови диети, супа от моркови, пюрета от тях или картофи, препечен хляб или сухар, извара безсолна, изкиснато сирене, варено нетлъсто месо, кюфтета на пара, печена риба - не тлъста, плодови сокове. При стабилизиране на състоянието се преминава на обща храна с ограничаване за известно време на грубите целулозни храни и пикантните подправки.

Профилактиката

При всички инфекциозни ентероколити тя включва: санитарен контрол над хранителните продукти, засилване на битовата и лична хранителна хигиена, избягване консумацията на престояли, непресни меса, стояли отворени месни консерви, сурови яйца, кремове и сладоледи, приготвени от тях, съхраняване на храните в недостъпни за мухи и гризачи помещения и прибори, унищожаване на преносителите на инфекции, санитарен контрол над работещите в хранителни и обществени заведения за изключване на заразоносителство и своевременно изолиране на заболелите.

Автор: Д-р Маргарита ЕТЪРСКА, дмн, гастроентеролог

Представяме Ви:

Как да се спасим от рак на маточната шийка

Маточната шийка е едно от местата, където най-често се развива рак. Нормалната здрава лигавица на влагалището и шийката е защитена от слуз, съдържаща изобилно количество млечно-кисели бацили, наречени...

Защо имам болки по време на месечния ми цикъл?

Всеки месец изпадам в ужас, дойде ли време за месечния ми цикъл. Имам нетърпими болки. Помогнете ми да ги намаля, защото се притеснявам да отида при гинеколог, който в нашето малко градче е мъж. Ва...

Псориазисът

Псориазисът е едно от най-честите заболявания на кожата, което протича хронично и предизвиква тежки усложнения и козметични дефекти. В България по непълни данни боледуват тридесет хиляди души. Според ...

Биопрогноза за 25-31 декември

Прекаляването на празничните трапези с определени храни и напитки може да окаже известно неблагоприятно въздействие върху здравето на страдащи от хроничен колит. Това налага избягването от тяхна стран...

Начало