Лечебни рецепти » Безсънието - бич за млади и стари

 Безсънието - бич за млади и стари

Известно е, че човек не отделя на нищо друго толкова много време, както на съня. Та ние спим една трета от живота си! Знае се също, че с възрастта сънят се нарушава. Въпросът е дали безсънието е част от нормалното стареене или е патология? Еднозначен отговор няма. Как да се справим с будуването по цяла нощ, за да не се чувстваме на другата сутрин изстискани и отмалели, с цепеща болка в главата?

На всеки може да се случи

С безсънието се сблъсква поне половината от човечеството. А всеки знае, че добрият сън е необходим, неговата важна роля е в това, че дава възможност човек да си отпочине и да събере сили. Нормата на заспиване е проста: щом отпуснеш глава върху възглавницата, до идването на спокойния сън трябва да изминат не повече от 10 минути. Това става само тогава, когато освободите ума си от всичко, случило се през деня. Който заспива по-бързо, се събужда бодър, в добро настроение и готовност за работа. Безсънието дори по време само на една нощ води до негативни промени в организма: намалява активността на имунната система и на клетките, които трябва да се преборят с вирусните и онкологичните заболявания. Вечер, с настъпването на мрака, организмът ни започва да изработва веществото мелатонин. Температурата на тялото се повишава, забавя се сърдечният ритъм, чувстваме се разхлабени. Пикът на съдържанието на мелатонина в кръвта се наблюдава между 1 часа през нощта и пет часа сутринта. Когато утрото пробие, отделянето на мелатонина се прекратява. Здравият човек заспива дълбок сън, който на сутринта става по-повърхностен. Събужда се свеж и бодър. При неврастениците и преуморените хора подобно нещо не се наблюдава. Те заспиват трудно и се събуждат като разбити и още по-уморени.
От безсъние се оплакват болните с нервни разстройства. Сънят е чувствителен нравствен барометър, който се изменя (влошава или подобрява) в зависимост от душевното ни състояние. Не може да заспят хората, терзаещи се от тревоги и минали грехове. Постоянното безсъние може да стане причина за хипертония и язва на стомаха Доказано е, че отдалечавайки времето на заспиването само с три часа, на сутринта паметта и съобразителността отслабват примерно с 50 процента. Една мъдра китайска поговорка гласи:"Десет нощи с добър сън не изкупват една безсънна нощ!" Затова съветът нй е да не чакате до полунощ - това разстройва жизнения ритъм на организма. Възрастните хора трябва да спят от 6 до 8 часа в денонощието. Възможни са, разбира се, и индивидуални отклонения, тъй като всеки човек си има своя норма. Дали сънят ви е достатъчен, може да определите и сами: критерий ще бъде липсата на умора, раздразнителност и сънливост на следващата сутрин.
Възрастните хора често се оплакват от трудно заспиване, чести нощни ставания, след което е невъзможно да се възстанови сънят и в резултат идва умората и раздразнението. Нощното безсъние често се съпровожда от нежелателна дремливост през деня.
Тези промени в съня, настъпващи с възрастта, са предизвикани обикновено от смесването на хормоналните денонощни цикли и намаляването на образуването на мелатонина през нощта. Краткото безсъние пък е резултат на силни стресови ситуации (хоспитализация, операция, загуба на близък човек и т. н.). Като правило това състояние преминава самостоятелно и достатъчно бързо.

Сигнал за заболяване?

Безсънието може да е и сигнал за някой здравословен проблем. То не е болест, а симптом, Алармиращ за хормонални, сърдечно-съдови, респираторни и храносмилателни проблеми. Разбира се, това, че заспивате трудно и се будите при най-малкия шум, би могло да се дължи и на непоносимо високите температури или на преумората от дългия работен ден. Съветът ни е да не гълтате приспивателни вечер без консултация с лекар, тъй като всяко лекарство е с различен състав и е предназначено да влияе върху определен вид безсъние.
Добър ефект при безсънието давават някои лекарствени растения (мента, маточина, черен бъз, валериана, жълт кантарион и особено хмелът). В по-тежки случаи, за да не се допусне хронично безсъние, се предписват сънотворни, но не повече от 2 дни подред. Приемат се минимални дози. При хроничното бъзсъние е ефективно билколечение в комплекс с физическа активност. Преди началото на лечението трябва да се спре приемът на сънотворни, на алкохол и успокоителни медикаменти. Трябва да се ляга в едно и също време. Постарайте се да се разхлабите и да се подготвите психологически да заспите.
Китайската медицина препоръчва самомасажа като средство срещу безсъние. Разтрийте една след друга двете жили отзад на врата си. Ще усетите, че са опънати и "отскачат". Масажирайте две-три минути, а след това бавно завъртете три пъти главата си по посока на часовниковата стрелка. Само веднъж натиснете силно с палец в ямката, която е между двете жили, точно по средата на тила ви. Този масаж цели да премахне напрежението от напрегнатия ден.

Най-ефикасните рецепти

• Популярно лекарство за безсъние, което се препоръчва от народните лечители в Коста Рика, е приготвеният по следният начин чай: свежи накълцани цветове и няколко листа от петуния се заливат с 1 3/4 чаши гореща, но не вряла вода и се оставят да престоят 25 мин, без да се похлупва съдът. След това се прецежда, подслажда се с кленов сироп и се ароматизира с ванилова есенция. Чаят се oтпива бавно на малки глътки.
• Корените на божура, наричан от древните гърци цар на билките, са много полезни в профилактиката и лечението на алергии, които протичат от летните месеци до ранната есен, когато повечето хора са повалени от една или друга форма на алергия, от която страда и сънят им: Слага се около 0,85 л вода да заври и се сипва в нея 1 3/4 с. л. ситно нарязани корени от божур. Силата на котлона се намалява и се оставя чаят да къкри 3 мин. Маха се от печката и се оставя да престои похлупен още 40 мин. Пие се по половин чаша топъл чай през деня на всеки 4-5 часа за лечение и защита. (Използват се само корените на божура. Стеблото и цветовете съдържат отровни субстанции.)
• Много ефикасно е преди сън да се вдишват валерианови капки. Започнете с недълбоко вдишване, след това -дълбоко, като постепенно увеличавате количеството на вдишванията. Ако се събудите през нощта, повторете процедурата.
• При нормално кръвосъсирване може да си сварите и да пиете чай от жълта комунига.
• 10 г от билката за сън съсънка се залива с чаша кипяща вода. Нагрява се на водна баня 30 мин. Изстива на стайна температура 10 мин и се прецежда. Долива се кипяща вода, докато количеството стане 200 милилитра. Приема се по 1 с. л. през 2 часа.
• При безсъние използвайте настойка от пелин - по 15 капки 3 пъти дневно 15 мин преди хранене. Настойката се приготвя, като 5 г (1 с. л.) от сухите смлени цветове на билката киснат 8 дни в 50 мл водка.
• Приемат се по 3 г прах от макови семена 3 пъти дневно преди ядене.
• От настойка на билката дяволска уста се приемат по 20 капки 3 пъти на ден преди хранене.
• При нестабилен и тревожен сън се пие отвара от тиква с мед. 1 чаша смляна вътрешност от тиква се залива с 1/2 л охладена кипнала вода. Нагрява се, докато кипне. Кипи 5 мин, охлажда се 15 мин и се прецежда. Приема се топла по 1/2 чаша през нощта.
• 1 с.л. семена от градински копър кисне в 1,5 чаша кипяща вода (това е денонощната доза). Вместо семена може да се използват и смлени стръкове от подправката.
• Препоръчва се всеки ден да се пие зелен чай с мед или преди лягане да се поеме 1 с. л. мед, разтворена в чаша с топла вода.
• При безсъние помагат и инхалациите с етерични масла: от ванилия, жасмин, розово мушкато, лавандула, анасон, сандал, босилек.
• Ще помогне, ако преди сън помиришете кора от мандарина или портокал.
• Ако над кревата си поставите торбичка с карамфил, босилек и жасмин, техният аромат ще осигури здравият ви сън.

Още няколко съвета:

• Леглото, на което спите, трябва да бъдем максимално равно и твърдо. Вместо голямата пухена възглавница използвайте твърда, за да се разслабят ший-ните прешлени, а главният мозък по-добре и по-равномерно да се снабдява с кръв. Неслучайно е и народната поговорка:"Изкривената шия е признак на кратък живот"!
• Кратката разходка преди сън с дълбоко дишане, топлият душ, леката вечеря, чашата мляко, проветрената стая, точно определеният и строго спазван час на лягане създават условията за нормално заспиване.
• Не размишлявайте 6 кревата върху превратностите на съдбата. Бащата на кибернетиката Норберт Винер неслучайно е написал, че "най-добрият начин да се избавиш от тежкото безпокойство или умствената главоблъсканица е да ги проспиш".

Автор: д-р Димитър Часовникаров, невролог

Представяме Ви:

Биопрогноза 15-21 февруари

В много райони от страната продължава да е налице висока честота на разпространение на вирусни инфекции на горните дихателни пътища, протичащи с хрема, кашлица, болки в гърлото, повишена температура и...

Син камък срещу рака

От древността при лечението на туморите са прилагали син камък с големина на царевично зърно. Залива се с 1 л кипяща вода, охладена до стайна температура. Престоява 12 часа. Приема се по 50 мл сутрин ...

Биопрогноза за19-25 юли

В началото на периода е възможно да зачестят оплакванията от главоболие, световъртеж и чувство за сърдечен дискомфорт при хора с високо кръвно налягане. Освен спазването на подходящ двигателен и храни...

Биопрогноза за периода 3 - 9 май

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от хроничен гастрит. Съществено място в лечението на това заболяване заема спазването на подходяща диета. За целта трябва да се ...

Начало