Лечебни рецепти » Менопаузата води високото кръвно

 Менопаузата води високото кръвно

За проблемите с кръвното през менопаузата разговаряме с проф. д-р Надка Бояджиева - доктор на медицинските науки, професор в Националния институт по здравето и Роджърс Университет в САЩ.

- Защо жените над 40 започват да се оплакват от високо кръвно?

- При настъпването на менопаузата естрогенните хормони в женския организъм намаляват. Именно това провокира развитието на хипертония. По принцип повишеното кръвно налягане е генетично детерминирано. Жените, които имат тази генетична особеност, започват да се оплакват от кръвно една-две години след спиране на редовния менструален цикъл. За да имат контрол над ситуацията, тези жени трябва редовно да мерят кръвното си. В противен случай има опасност от хипертонична криза, която може да е с фатален изход.

- Кога трябва да се потърси съвета на специалист?

- При установяване на стойности над 80/130 лекарят назначава и съответното лечение. Тук искам дебело да подчертая – хипертонията не се лекува еднократно или краткотрайно. Високото кръвно образно може да се сравни с пружина, която не може да се възстанови до норма без оказване на тежест върху нея.

- Как да окажем този натиск?

- Никотинът е причина за ранна менопауза при 40 на сто от хронично пушещите жени. Цигарите водят до свиване на кръвоносните съдове, така че е добре да се спрат. Следващата стъпка е движението. Раздвижването помага естрогените в организма да се разпространят до периферията, да стигнат до всички тъкани. Много важно е и храненето. Трябва да се поемат достатъчно количество въглехидрати – поне една филийка хляб на ден. Добре действа и шоколадът, дори и в малки количества. Суетните дами, които държат на фигурата си могат да си позволят поне един шоколадов бонбон. Много полезни са залените зеленчуци – спанак, пресен лук, коприва.

- Кои храни са най-полезни?

- Научно е доказано, че червените домати и гроздето съдържат вещества, които имат способността да предпазват от рак. Има сигурни данни, че умерената употреба на грозде през цялата година (100-200 грама дневно) стабилизира костите на жената и ограничава остеопорозата или “болестта на костите” изобщо не се диагностицира. Разбира се това важи за хора без захарен диабет.

- А билките с какво могат да ни помогнат?

- Умереното дозиране на някои т. нар. чудодейни билки може да подобри и удължи яйчниковите функции. Сред тях са жен-шен, гинко-билоба, сибирски шлемник и др. Шемникът например намалява с около 43% стойностите на холестерола, триацилглицеридите и липопротеидите в кръвта. В същото време повишава съдържанието на антиатерогенните липопротеиди.

- Какво трябва да правят жените в климакс?

- За тях също са важни движението и здравословното хранене. До една година след спирането на мензиса не е препоръчително да взимат хормонални препарати, защото има риск да се развие рак на гърдата. Жените в менопауза трябва да внимават с пиенето. Ако обръщат всеки ден по чашка и имат в рода си алкохолици, рискът да развият алкохолизъм е реален. Много жени поради самотата намират утеха в алкохола. Така без да усетят развиват тази опасна зависимост.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Яжте плодове и зеленчуци. На почит е и рибата

Ако в началото на периода се чувствате уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на луната, преминаваща през фаза н...

Биопрогноза за периода 30 януари - 5 февруари

Ако към края на тази седмица се чувствате физически пренапрегнати и раздразнителни и имате проблеми със съня, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на лун...

Биопрогноза за 23-29 юли

По – сериозни проблеми от здравословен характер могат да имат страдащи от хемороиди. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заемат спазването на по – активен двигателен режим...

Критичен период за страдащите от артрози

В началото на разглеждания от нас период е възможно да има леко влошаване на здравето при страдащи от артроза и артрит. Еднакво вредни за тях са както физическото претоварване, така и абсолютното обез...

Начало