Лечебни рецепти » Полипите в червата

 Полипите в червата

Полипите са най-често срещаните доброкачествени туморни образувания в червата. Изхождат от жлезистите клетки на чревната лигавица. Представляват бучка, разположена на краче или на широка основа, насочена към лумена на червото. Имат размер от няколко милиметра до 2-3 см. в диаметър, червени на цвят, често покрити със слуз. Биват единични и множествени.

Полипите често са вродени,
но могат да бъдат и придобити, развили се на базата на възпалителен процес в червата. Последните са псевдополипи. Наподобяват полипи и други доброкачествени тумори в червата, изхождащи от други чревни структури – фиброми, миоми, липоми и др. Вродените полипи често се наблюдават в детска и юношеска възраст.
Полипи се откриват във всички отдели на червата – тънки и дебели. В тънките черва те са по-рядка находка, докато в дебелите – честа.

Единичните полипи се откриват по-често у мъжете.
Често са във възходящата част на дебелото черво, низходящата, сигмата или ректума. Протичат латентно, безсимптомно до нарастването им, когато започват да нарушават проходимостта на червата. Започва подуване на корема от газове, пристъпни болки с различен интензитет, които при пълно запушване стават много силни. Запушването налага спешна оперативна интервенция. В други случаи може да се получи разязвяване на лигавицата на полипа и кръвоизлив. Кървенето е най-честият симптом при единичен полип с размер до 1 см в диаметър. То е периодично и се манифестира при напъване и дефекация. Кръвта може да е от няколко капки до 200-300 куб. см. Не рядко усложнение на единичната полипоза е раковото израждане. То може да е първата изява на безсимптомно просъществувал единичен полип.

Множествената полипоза
се представя от голям брой полипи по лигавицата на червата, различни по големина, червени, покрити със слуз. Може да засегне всички отдели на дебелото черво, като най-често започва от ректума. Може да бъде вродена или придобита. От вродена семейна полипоза мъжете боледуват 3 пъти по-често от жените. Проявява се с пристъпни болки в корема, кървави диарии, повишена температура. Без лечение се утежнява и към края на второто десетилетие настъпва тежко изтощение или усложнение като кръвоизлив, чревно запушване, перфорация. Тази полипоза е истинско предраково заболяване – рано или късно се изражда злокачествено с бърз фатален край.

Придобитата множествена полипоза
дълго време остава покрита от симптомите на основното заболяване, което я предизвиква – улцерозен колит, възпалителни чревни заболявания. Усложненията са същите като при вродената полипоза. Раковото израждане тук е по-рядко в сравнение с вродената полипоза.
Злокачественото израждане на полипите в червата, особено в дебелото, е най-сериозната последица от това заболяване. Колкото полипът е по-голям и колкото са повече на брой, толкова вероятността от ракова дегенерация е по-голяма. Рак на дебелото черво на базата на полип се развива в 20 % до 60 % от случаите. При полип на ректума злокачествено израждане настъпва в 50-60 % от случаите.

Диагнозата на чревната полипоза –
единична или множествена, се поставя чрез рентгеново и ендоскопско изследване – ректоскопия или фиброколоноскопия. Задължително е и хистологично изследване след биопсия.

Лечението на полипите на червата –
единични, множествени, вродени или придобити, е насочено към тяхното отстраняване. При единичните полипи това рядко може да стане спонтанно – при некротизиране на крачето, на което те са поставени и изхвърлянето им. По-често се прилага изкюретиране, електро-коагулация, но най-често – оперативно отстраняване, което при множествената полипоза налага отстраняване и на част от червото в зависимост от размера на полипозата.
Независимо от първоначалната си доброкачественост, предвид опасността, която крият за раково развитие, полипите на червата налагат нашето внимание.

Внимание!
За да не се допусне ракова дегенерация на полипите е необходимо: своевременно лекуване на възпалителните заболявания на червата за предотвратяване развитието на полипоза, а при всички случаи на доказана единична или множествена, вродена или придобита, се налага своевременното й отстраняване!

Автор: д-р Маргарита Етърска, дм, гастроентеролог

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 28 март - 3 април

Преминаването на 30.03. на луната през фаза новолуние прави този ден подходящ за спазването на т.нар. лунна диета. Приемането в продължение на 24 часа само на течности ще ви помогне да се избавите от...

Горската ягода сваля кръвното

Лечебната част на растението (Fragaria vesca) са листата с дръжките. Използва се при хипертония, съдови смущения, главоболие, маточни кръвоизливи, стомашно-чревни възпаления, пясък и камъни в бъбрецит...

За здрав стомах – без пържени, пушени и пикантни ястия

През периода е възможно да се засилят оплакванията от болки и чувство за дискомфорт в корема и от подуване на последния от газове при хора с хроничен колит. Съществено място в профилактиката и лечение...

Биопрогноза 2-8 юни

В много райони от страната е налице висока честота на разпространение на стомашно – чревни инфекции, протичащи с гадене, повръщане, разстройство и чувство за стомашен дискомфорт. От полза в подобни сл...

Начало